El foc assetja Yosemite: vora 6.300 hectàrees devastades en dos dies

El segon incendi declarat prop del mític parc natural dels Estats Units en a penes un mes obliga a desallotjar unes 6.000 persones

L'incendi declarat divendres crema al llarg de la carretera 140, artèria principal del parc nacional de Yosemite (Califòrnia)
L'incendi declarat divendres crema al llarg de la carretera 140, artèria principal del parc nacional de Yosemite (Califòrnia) / Tracy Barbutes (Reuters)

L'incendi desencadenat prop de Yosemite, als Estats Units, ha devorat ja unes 6.300 hectàrees de terreny i continua fora de control, segons l'última actualització, del diumenge a la vesprada, del servei de bombers de Califòrnia. És el segon foc declarat a la zona, després del que es va registrar a principis de mes, i el més gran que es troba actiu a l'estat. Va començar divendres i afecta el comtat de Mariposa, on s'han habilitat refugis per a acollir la població, mentre les autoritats n'investiguen l'origen.

Prop de 6.000 persones han rebut l'orde d'evacuació i el foc amenaça unes 2.000 estructures, inclosos edificis residencials i comercials, segons detalla el diari The Washington Post. N'ha destruït totalment deu i danyat parcialment cinc.

Vista aèria de l'incendi declarat divendres prop del parc nacional de Yosemite, a Califòrnia
Vista aèria de l'incendi declarat divendres prop del parc nacional de Yosemite, a Califòrnia / Matt Garr (Reuters)

El foc es troba a unes 30 milles (48 quilòmetres) del parc nacional de Yosemite, un dels més populars dels Estats Units, que entre els atractius compta amb el monòlit El Capitán i el bosc Mariposa. Ací alberga alguns arbres amb edats de fins a dos mil anys, que assoleixen altures de quasi 80 metres.

Les flames han obligat a tancar carreteres i s'han vist impulsades per les altes temperatures, condicions d'extrema sequera i el vent. El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha declarat l'estat d'emergència i ha demanat a les agències estatals que mobilitzen personal i recursos per a contindre l'incendi.

A menys de setze quilòmetres a l'est, l'incendi declarat el passat 7 de juliol i batejat com Washburn ha cremat ja unes 2.000 hectàrees i està controlat en un 79%, segons les últimes dades. El servei forestal estatunidenc va aconseguir allunyar les flames de les icòniques sequoies de Yosemite, però el foc es va estendre cap a l'est fins a acostar-se a un altre parc protegit, el Sierra National Forest. Els motius del primer foc, que va començar a l'interior de l'àrea protegida de Yosemite, segueixen sota investigació, encara que les autoritats locals apuntaren a mitjan mes a un probable origen humà, ja que aquell dia no va haver-hi rellamps.

També et pot interessar

stats