A Florida recomptaran més de huit milions de vots

L'escassa diferència en els resultats obliga a revisar les paperetes per a la Cambra de Representats i el Senat dels Estats Units.

L'escassa diferència en els resultats obliga a revisar les paperetes per a la Cambra de Representats i el Senat dels Estats Units
L'escassa diferència en els resultats obliga a revisar les paperetes per a la Cambra de Representats i el Senat dels Estats Units

S'han de recomptar més de huit milions de vots a Florida després que el secretari d’Estat, Ken Detzner, determinara que vistos els resultats els marges eren massa estrets.

Després que els 67 comtats lliuraren els resultats dels comicis intermedis celebrats el passat dimarts en tot el país, l’escó al Senat federal es va resoldre amb un marge de 12.562 vots a favor del republicà Rick Scott, només el 0,15% per damunt del demòcrata Bill Nelson.

El senador Nelson, que aspira a la reelecció, va fer una declaració en què explicava que la revisió era automàtica quan els resultats són tan ajustats i que intenta protegir el vot de cada ciutadà. L’escletxa entre les candidatures s’ha reduït fins als 12.500 vots d’un total de 8.184.631 milions de paperetes.

Nelson, que va presentar una demanda judicial en què demana que es compten els vots de les paperetes provisionals, va prometre que es prendrien mesures "per a garantir que cada vot es compte sense interferències per a soscavar el procés democràtic".

Scott, candidat republicà a governador, va entaular també demandes judicials amb les supervisores electorals dels comtat Broward i Palm Beach pels retards en la comptabilitat de vots. Durant una roda de premsa va arribar a suggerir que s’havia produït "un frau", si bé les autoritats estatals han descartat hui cap indici de fet delictiu.

Un altre recompte serà el del governador estatal. El republicà Ron DeSantis ha guanyat per només 33.584 vots, és a dir el 0,41%, l’alcalde de Tallahasse (capital de l’estat de Florida), el demòcrata Andrew Gillum, qui la nit de dimarts va acceptar la derrota, encara que en saber que hi hauria recompte  s'hi va apuntar.

En el web oficial de la divisió electoral de Florida s’indica que l’elecció del càrrec del comissionat d’Agricultura haurà d’anar a recompte també, ja que hi ha una diferència de 5.326 vots (el 0,06%) a favor de la demòcrata Nicole “Nikki” Fried sobre el republicà Matt Caldwell.

Enmig de la polèmica, els ciutadans van eixir a protestar divendres i dissabte davant les oficines electorals dels comptats de Miami-Dade i de la veïna del nord, Broward.

L’orde de recompte s’aplicarà també per a l’elecció al Senat estatal que disputen la republicana Dana Young i la demòcrata Janet Cruz pel districte electoral 18, i també per a dues disputes al Congrés estatal, totes amb menys de mig punt percentual de diferència. 

Després dels comicis, demòcrates i republicans afronten un nou panorama al Congrés nord-americà després que els primers hagen recuperat el control de la Cambra de Representats i els segons ampliaren la majoria al Senat. 

També et pot interessar

stats