Florida brega amb la fúria d'Idalia: carreteres negades, talls elèctrics generalitzats i cases assolades

L'huracà, degradat ja a tempesta tropical, és el més poderós que ha impactat en la regió del Big Bend en els últims 125 anys

Una gasolinera destrossada a la ciutat de Perry
Una gasolinera destrossada a la ciutat de Perry / Cheney Orr (Reuters)

Les primeres imatges del pas d'Idalia pel nord-oest de Florida, als Estats Units, mostren un rastre de destrucció important. L'huracà, degradat ja a tempesta tropical, ha provocat inundacions històriques, talls en carreteres completament negades i habitatges assolats. A més, hi ha encara més de 260.000 cases i edificis que estan sense subministrament energètic.

El "catastròfic" fenomen ha tocat terra aquest dimecres com un huracà de categoria 3 en l'escala Saffir-Simpson en una regió coneguda com el Big Bend, amb vents de més de 200 quilòmetres per hora. És el més poderós que en els últims 125 anys ha impactat enquesta zona, després que un cicló sense nom tocara terra allí el 1896 amb potència semblant. A Cedar Key, al nord de la badia de Tampa, la maror ciclònica ha elevat la mar quasi dos metres i mig per damunt del nivell normal, segons les primeres informacions. El registre supera el rècord que va produir l'huracà Hermine el 2016.

Desplaçament de l'huracà Idalia
Desplaçament de l'huracà Idalia / Cortesia a Efe

De moment són dos les víctimes mortals que de manera indirecta ha causat el poderós cicló, dos motoristes que han mort en accidents de trànsit mentre conduïen enmig de condicions climàtiques "extremes", segons ha apuntat la patrulla de carreteres. Tot i això, el governador de l'estat, Ron DeSantis, ha dit que "no hi ha morts confirmades". "Encara hi ha molt per netejar, però estem treballant per a obrir les carreteres i que la gent puga reprendre les seues vides", ha afegit el mandatari.

Un vehicle travessa una carretera negada a Tarpon Springs
Un vehicle travessa una carretera negada a Tarpon Springs / Adrees Latif (Reuters)
Un vehicle parcialment submergit en un canal després de l'arribada de l'huracà Idalia a Horseshoe Beach, Florida
Un vehicle parcialment submergit en un canal després de l'arribada de l'huracà Idalia a Horseshoe Beach, Florida / Cheney Orr (Reuters)

Rescats en barca i hidroplà

A la localitat de St. Petersburg les autoritats han hagut de rescatar unes 75 persones en barca a causa de les inundacions, segons revela una publicació del cos de bombers local en X —abans Twitter—. L'alcalde, Ken Welch, ha informat que en alguns punts la maror ha sobrepassat el metre, mentre que alguns mitjans regionals publiquen imatges de persones desplaçant-se en canoes i caiac per interseccions de carrers negats.

Al comtat d'Hernando, un altre dels llocs més colpejats, una família de quatre membres que no va poder fugir a temps va haver de ser transportada en un hidroplà, el popular transport fluvial usat pels turistes als aiguamolls de Florida. Entrevistada pel canal local Tampa Bay 10, la mare ha relatat que l'auxiliaren els equips de l'oficina de l'agutzil local perquè el seu vehicle no responia en arrancar-lo, i quan finalment ho va aconseguir "ja era tard" per a arribar als desallotjaments coordinats pels equips d'emergències. "Hauríem preferit que hagueren evacuat la nit anterior. Realment és per la gràcia de Déu que el nivell de l'aigua s'ha mantingut a ratlla durant la nit", ha apuntat l'agutzil local, Al Nienhuis.

Runes en un canal a Horseshoe Beach causades per l'envit d'Idalia
Runes en un canal a Horseshoe Beach causades per l'envit d'Idalia / Cheney Orr (Reuters)
Residents caminen per un carrer inundat a Tarpon Springs
Residents caminen per un carrer inundat a Tarpon Springs / Adrees Latif (Reuters)

A la localitat de Steinhatchee, la maror ciclònica i la pluja han cobert d'aigua zones senceres. Està al comtat de Taylor, un dels més castigats del Big Bend per Idalia. El veí Daniel Dickert ha assenyalat al diari Tampa Bay Times que mai havia vist una inundació amb el nivell de l'aigua tan alt com la causada aquests dies. La seua camioneta va quedar submergida fins a quasi un metre i els molls de la zona estaven destrossats, amb velers llançats cap a l'interior del territori per l'acció del vent huracanat i la maror. Afortunadament, sa casa no ha quedat seriosament danyada. "No està tan malament com pensava", ha dit alleujat.

La ciutat de Perry —també al comtat de Taylor— és segons les autoritats estatals el lloc més colpejat per l'huracà. Un reporter d'AccuWeather mostrava els estralls en un edifici d'apartaments que ha patit danys greus en l'estructura, amb trossos complets de les parets i sostres arrancats pels poderosos vents huracanats.

La fúria d'Idalia ha agranat igualment la ciutat de Tallahassee, la capital de Florida. Ací, un roure centenari s'ha partit en dos i ha caigut sobre la mansió del governador.

Danys milionaris, però menys devastador que Ian

El banc d'inversió UBS preveu que les pèrdues immobiliàries assegurades a Florida ascendisquen a 9.360 milions de dòlars. Així i tot, els primers informes apunten que Idalia ha sigut molt menys destructiu que l'huracà Ian, una tempesta de categoria 5 que va colpejar aquest mateix estat el setembre passat, va matar 150 persones i va causar danys per 112.000 milions de dòlars.

D'altra banda, els tres principals aeroports de Florida situats en la trajectòria d'Idalia, que estaven tancats des de dimarts —Tampa, Sarasota Bradenton i St. Pete-Clearwater— han représ les operacions gradualment.

Tot i haver perdut intensitat després de tocar terra, Idalia és ara per ara una tempesta tropical no exempta de perill al seu pas pel sud-est dels Estats Units. Les autoritats alerten que genera marors ciclòniques potencialment mortals, vents nocius, tornados i pluges torrencials. Amb ràfegues màximes de 110 quilòmetres per hora, continua la travessia cap al sud-est de Geòrgia i les Carolines.

També et pot interessar

stats