La Fiscalia de Portugal investigarà vint-i-cinc casos d’abús infantil per part de l’Església catòlica

Un informe encomanat sobre el tema xifra en vora 5.000 els xiquets que patiren abusos durant els darrers setanta anys

Imatge d'arxiu d'una esglèsia catòlica a Portugal
Imatge d'arxiu d'un temple catòlic a Portugal / Pedro Nunes (Reuters)

Almenys 4.815 xiquets i xiquetes han patit abusos sexuals de membres de l'Església catòlica portuguesa —la majoria sacerdots— durant els darrers setanta anys, segons un informe publicat aquest dilluns per la comissió que investiga el tema, que afig que les seues conclusions són només la punta de l'iceberg. D'aquest total, 25 casos s'han remés a la Fiscalia perquè els investigue. Són els únics que no han prescrit.

El psiquiatre infantil Pedro Strecht, director de la comissió, ha dit que els 4.815 casos assenyalats en l’informe són el nombre “mínim” de víctimes d'abús sexual per part de membres del clergat a Portugal des del 1950.

Els casos de presumptes encobriments d'abús sexual van sacsejar L'Església catòlica portuguesa l'any passat, inclosos alguns bisbes que continuen actius en els papers de l'Església. Així, la comissió va començar a investigar el tema el gener de 2022 després que un informe a França revelara que al voltant de 3.000 sacerdots i funcionaris religiosos van abusar sexualment de més de 200.000 infants.

Han parlat amb més de 500 víctimes, i 25 dels testimonis que han escoltat s'han enviat a la Fiscalia perquè els investigue, perquè la resta es cometeren fa més de vint anys i ja no es poden iniciar procediments judicials perquè han prescrit. Per això la comissió ha dit que s'hauria de canviar la llei perquè es puguen obrir procediments judicials per delictes històrics comesos fa trenta anys.

La majoria dels perpetradors (77%) eren sacerdots i la majoria de les víctimes eren homes, ha dit Strecht, que ha afegit que patiren els abusos en escoles catòliques, esglésies, cases de sacerdots i confessionaris, entre altres llocs. La majoria dels abusos sexuals es produïren quan els xiquets tenien entre 10 i 14 anys i la víctima més jove tenia només dos anys.

La comissió, que diu que és independent, la finança l'Església catòlica. El desembre del 2021, preguntat per si això podria ser una amenaça per a la independència de la comissió, Strecht va dir que seria el primer a eixir i denunciar-ho si l'Església intervinguera en el procés.

L’Església diu que cal continuar escoltant les víctimes

José Ornelas, responsable de la Conferència Episcopal, ha assistit a la presentació de l'informe i després ha dit en una roda de premsa que les revelacions són una "ferida oberta que ens fa mal i ens fa vergonya".

Ornelas ha informat que els bisbes portuguesos es reunirien el 3 de març i estudiaran la implementació de "mecanismes més eficients i adequats" per previndre futurs abusos.

Entre altres recomanacions, la comissió ha suggerit que l'Església hauria de denunciar tots els presumptes abusos, donar suport psicosocial a les víctimes i continuar la investigació sobre el cas.

Per la seua banda, el responsable del Vaticà encarregat dels casos d'abús sexual infantil, Hans Zoller, també ha assistit a l'acte a Lisboa i ha dit que és important "continuar escoltant les víctimes perquè això no serà el final".

També et pot interessar

stats