La fiscal general de Nova York demanda per un frau a gran escala Trump i els tres fills majors

Letitia James acusa l'expresident, després de tres anys d'investigació, d'inflar el valor de les propietats que posseïen per a enganyar els bancs i demana una multa de 250 milions de dòlars

L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio
L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio / Gaelen Morse (Reuters)

Les autoritats de Nova York obrin un nou front judicial a l'expresident dels Estats Units Donald Trump amb una demanda per frau en l'empresa propietat del magnat, Trump Organization. Un cas que es materialitza després de tres anys d'investigació i que no només l'implica a ell, sinó també als tres fills majors.

Així, la fiscal general de Nova York, Letitia James, una vella contrincant de l'exmandatari, l'ha demandat per la via civil en el Tribunal Suprem, juntament amb Donald Jr., Ivanka i Eric, per "enriquir-se il·legalment i mentir al sistema". En una publicació de Twitter, la funcionària pública acusa l'expresident d'haver-se dedicat "durant anys" a un frau financer a gran escala orientat a l'enriquiment personal i el de Trump Organization. Entre els demandats està també Allen Weisselberg, exdirector financer de la companyia, qui després d'un acord amb la Fiscalia es va declarar culpable d'haver conspirat en una trama de frau fa un mes, en un cas separat d'evasió fiscal obert contra l'empresa.

James conclou que el presumpte frau va tindre lloc entre 2011 i 2021 i demana una multa de 250 milions de dòlars en compensació per a l'estat de Nova York. A més, planteja vetar els Trump dels negocis en aquest territori estatunidenc i una restricció a la compra d'immobles comercials en el lustre vinent.

Segons es desprén de la denúncia de més de 200 pàgines, Trump es va servir dels fills majors, que van treballar en l'empresa, i els executius per a "inflar falsament el patrimoni net en milers de milions de dòlars" i obtindre avantatges bancaris en préstecs i assegurances, així com beneficis fiscals.

La demanda indica que Trump va expressar a Weisselberg que volia "que s'incrementara el seu patrimoni" en les declaracions financeres anuals. Una petició que tant l'executiu ara demandat com uns altres "van complir any rere any en la preparació fraudulenta" dels documents empresarials. També es detallen unes avaluacions exagerades d'immobles de la companyia i es parla d'una "situació clàssica de doble comptabilitat" en la qual els registres interns donen un valor de mercat, però les xifres presentades en les declaracions financeres són "considerablement més altes".

"Trobem que Trump, la seua família i Trump Organization van usar valoracions d'actius fraudulentes i enganyoses unes 200 vegades durant deu anys en les declaracions financeres anuals", assegura la fiscal James.

L'exmandatari, que s'ha resistit a col·laborar en la perquisició i ha plantat reiteradament batalla, finalment es va presentar a atestar a principis del mes passat per ordre d'un jutge, però es va acollir a la Cinquena Esmena de la Constitució, que permet a un investigat guardar silenci per a evitar incriminar-se a si mateix.

Després de fer-se pública la demanda aquest dimecres, Trump ha arremés contra les autoritats pel que considera una "caça de bruixes" i ha acusat la fiscal James, demòcrata i afroamericana, de "racista" i de voler guanyar popularitat per a impulsar la carrera política. "No vaig pensar mai que aquest cas es materialitzaria, fins que vaig veure les males xifres [de James] en les enquestes. Ella és un frau que ha fet campanya amb una plataforma per a anar "contra Trump" a pesar que la ciutat és un dels desastres de crim i assassinats mundials sota la seua vigilància", ha escrit.

A banda d'interposar la demanda, la fiscal ha recomanat obrir diligències penals al Departament de Justícia i al servei federal de recaptació d'impostos. Això enterboleix les perspectives d'un retorn polític per a Trump, qui podria aspirar a una nova candidatura presidencial en 2024.

També et pot interessar

stats