La fiscal general d'Israel ordena l'Exèrcit reclutar de manera "immediata" 3.000 jueus ultraortodoxos

El comité especial de l'ONU que investiga l'ocupació israeliana denuncia que s'està executant un "pla sistemàtic de tracte inhumà [als presos palestins] com a política estatal"

Protesta d'ultraortodoxes a Jerusalem contra la fi de l'exempció del servei militar obligatori
Protesta d'ultraortodoxos a Jerusalem contra la fi de l'exempció del servei militar obligatori / Ronen Zvulun (Reuters)

La fiscal general d'Israel, Gali Baharav-Miara, ha ordenat la cúpula militar del país que reclute "immediatament" 3.000 jueus ultraortodoxos, després de la decisió del Tribunal Suprem israelià de posar fi a la seua exempció del servici obligatori.

En una carta a l'assessor legal de l'Exèrcit, recollida per la premsa israeliana, insta a implementar la decisió i subratlla que impedeix transferir fons a les escoles talmúdiques si els seus estudiants es neguen a fer la mili.

En una decisió històrica, dimarts, el Suprem va decidir que "no existeix base legal per a excloure'ls del reclutament i que, si no serveixen en l'Exèrcit, tampoc han de rebre subvencions educatives i d'assistència social finançades amb fons públics.

Hi ha uns 63.000 joves ultraortodoxos en edat militar que estarien obligats a servir en l'Exèrcit, encara que les forces armades israelianes ja han avisat que enguany només podrien reclutar-ne 3.000, donats els requisits especials en la dieta o la convivència amb dones que hi tenen, la qual cosa obliga a acomodar-los en batallons especials.

Des de la fundació de l'estat d'Israel, el 1948, els joves que estudien a temps complet en una escola talmúdica estaven exempts del servei militar obligatori. L'exempció, que s'havia prorrogat a través de disposicions especials fins fa uns mesos, ha sigut sempre motiu de controvèrsia, i més encara després del començament de la guerra a Gaza i l'escalada de tensió a la frontera amb el Líban, que demanda més efectius.

Els dos partits ultraortodoxos de la coalició de govern d'Israel —Shas i Judaisme Unit de la Torà— s'oposen fermament al reclutament dels estudiants i han amenaçat d'abandonar-la si la mesura entra en vigor.

La treva, en els llimbs

En contrast amb esta autèntica revolució en la política interna israeliana el drama a la Franja de Gaza es manté sense canvis substancials. Els palestins continuen morint en bombardejos al llarg de l'enclavament, amb la possibilitat de treva en els llimbs.

El líder de Hamàs en l'exili de Qatar assegura que el recent atac a la seua família a Gaza (inclosa una germana) no altera la posició del grup islamista, que manté que qualsevol oferta sense garanties d'un alto el foc i de replegament militar no és un acord. "Si [Israel] pensa que castigant la meua família canviarà la nostra posició o la de la resistència, s'enganya", ha manifestat Ismail Haniyeh.

Funeral pels morts en un bomardeig a la ciutat de Gaza, entre els quals hi ha membres de la família del líder de Hamàs
Funeral pels morts en un bomardeig a la ciutat de Gaza, entre els quals hi ha membres de la família del líder de Hamàs / Dawoud Abu Alkas (Reuters)

L'Exèrcit israelià ha justificat la mort d'un sanitari de Metges Sense Fronteres en un atac aeri selectiu per la seua presumpta condició de "terrorista" de la Jihad Islàmica. L'ONG ho nega i considera l'assassinat "un altre exemple brutal de la matança sense sentit de civils palestins i treballadors de la salut a Gaza", vora 500 professionals, segons dades de les Nacions Unides.

Experts de l'ONU, horroritzats per les violacions contra els palestins detinguts

El comité especial de l'ONU encarregat d'investigar les pràctiques d'Israel als territoris palestins ocupats ha fet públic en un comunicat el seu "horror" per les violacions contra els palestins sota custòdia israeliana" i pels "comportaments deshumanitzants" dels soldats israelians. El grup de veus expertes, que opera des del 1968, denuncia un ampli repertori de conductes "cruels i humiliants" així com "un marcat augment de l'assetjament sexual, l'abús sexual, l'amenaça de violació i la violació mateixa" contra homes, dones i fins i tot xiquets, així com la intimidació amb gossos.

D'altra banda, ha advertit de la "destrucció sistemàtica i completa" del sistema sanitari a la Franja de Gaza, inclòs l'assassinat de personal mèdic, que ha situat la població en una situació límit.

També denuncia que els palestins empresonats a centres israelians, entre els quals es troben milers de detinguts de Gaza, a penes tenen contacte amb els familiars o accés a la Creu Roja i a "salvaguardes legals i processals garantides pel dret internacional".

"S'està executant un pla sistemàtic de tracte inhumà com a política estatal"

"El fort augment dels casos d'abús presentats contra agents de seguretat israelians indica que s'està executant un pla sistemàtic de tracte inhumà com a política estatal per a privar els palestins de la seua llibertat", va afegir.

El comité ha fet una crida a la comunitat internacional i a les empreses perquè cessen les activitats relacionades amb "prolongar l'ocupació" o "córreguen el risc de ser còmplices de greus violacions internacionals de drets humans", entre elles "un possible genocidi". Així mateix, va lamentar que Israel no haja respost a les sol·licituds del comité per a celebrar consultes o permetre-li l'accés a territori israelià i palestí, així com al Golan sirià ocupat.

"La negativa persistent d'Israel a mantindre un diàleg creïble amb el Comité de l'ONU il·lustra la seua falta de voluntat per a rendir comptes per les accions i polítiques que aplica en el territori palestí ocupat", va sentenciar el comité, que va recordar que presentarà el seu pròxim informe a l'Assemblea General a l'octubre.

També et pot interessar

stats