Finlàndia, membre de ple dret de l'OTAN després de culminar la ratificació

Ha sigut l'ingrés més ràpid en la història moderna de l'organització

Banderes dels països de l'OTAN al costat de la seu a Brussel·les
Banderes dels països de l'OTAN al costat de la seu a Brussel·les / Emmi Korhonen/ Lehtikuva/ Efe

Finlàndia s’ha convertit aquest dimarts, 4 d’abril, en el membre que fa 31 amb ple dret de l’OTAN, després de culminar el procés d'ingrés sol·licitat arran de la invasió russa d'Ucraïna, la qual cosa implica que el país queda cobert per l'article 5 de defensa col·lectiva de l'Aliança. 

Així ho ha anunciat aquesta vesprada el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, durant una cerimònia a la seu de l'OTAN. En l’acte, el ministre finlandés d'Afers Estrangers, Pekka Haavisto, ha entregat l'últim document que faltava per a completar el procés d'adhesió del seu país. Prèviament, Blinken ha confirmat que també havia rebut el mateix document de la part de Turquia, l'últim aliat a ratificar l'entrada de Finlàndia.

Tradicionalment, l'accés d'un país a l'OTAN es produeix en depositar tots els instruments de ratificació en el Departament d'Estat dels EUA, que custodia el Tractat de Washington, fundacional de l'Aliança. En canvi, en aquesta ocasió els aliats han decidit que aqueix lliurament es realitzara en mans del seu màxim representant, Blinken.

L’ingrés ha coincidit amb el dia que l'Aliança compleix 74 anys i en el qual, a més, els ministres d'Afers Estrangers aliats inicien una reunió de dos dies a Brussel·les. Ha sigut el més ràpid en la història moderna de l'organització. “No volem que uns altres ens diguen el que podem i no podem fer”, ha indicat el president finlandés, Sauli Niinistö, en una declaració a la premsa al costat del secretari general de l'OTAN.

Finlàndia i Suècia van sol·licitar alhora l'ingrés a l'OTAN arran de la invasió russa d'Ucraïna, però de moment Hongria i Turquia no han ratificat l'adhesió sueca. “Ara que som membres de l'OTAN, tenim una tasca molt important: entregar-li l'instrument de ratificació de Suècia”, va dir Haavisto a Blinken.

L'hissat de la bandera de Finlàndia al costat de les dels altres trenta aliats posarà el colofó d'or a la cerimònia de benvinguda a aqueix país a l'OTAN.

També et pot interessar

stats