Les Filipines proposa rebaixar l’edat criminal dels 15 als 9 anys

El govern vol evitar que les màfies utilitzen xiquets, mentre que l’ONU qualifica la mesura de “vergonyosa”.

La proposta de llei per a rebaixar l’edat de responsabilitat criminal ha provocat una forta polèmica a les Filipines
La proposta de llei per a rebaixar l’edat de responsabilitat criminal ha provocat una forta polèmica a les Filipines

Una proposta de llei per a rebaixar l’edat de responsabilitat criminal dels 15 als 9 anys ha provocat una forta polèmica a les Filipines. La norma té el suport del president filipí, Rodrigo Duterte, que la veu com una solució perquè grups criminals no utilitzen els xiquets per a cometre delictes greus, pràctica comuna al país, segons el mandatari.

L’ONU i diverses organitzacions com Human Rights Watch (HRW) , Unicef o Save the Children han expressat la seua oposició a la norma i la consideren una violació dels drets de la infància.

La relatora de l’ONU sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard, ha alçat la veu d’alarma sobre aquesta “vergonyosa” mesura, que ha qualificat com “molt perillosa i potencialment mortal” per als xiquets filipins.

Segons els legisladors que han impulsat el projecte, la llei protegeix els xiquets dels criminals que tracten d’explotar-los, però organitzacions com HRW adverteixen que la nova norma els confinaria a centres de menors fins a 12 anys.

El Comité de Justícia del Congrés de les Filipines va aprovar dilluns aquest projecte de llei que redueix l’edat de responsabilitat criminal als 9 anys, mesura que el Senat s’ha compromés a ratificar.

També et pot interessar

stats