Les Filipines, en alerta per l’arribada del tifó Mangkhut, de categoria màxima 5

Segons els pronòstics, Mangkhut s’enfortirà en les pròximes hores i podria arribar als 220 quilòmetres per hora.

El govern filipí iniciarà hui les tasques d’evacuació de les famílies que viuen a les zones més vulnerables a l’embat del temporal
El govern filipí iniciarà hui les tasques d’evacuació de les famílies que viuen a les zones més vulnerables a l’embat del temporal / Francis R. Malasig (Efe)

Les autoritats filipines han elevat aquest divendres, 14 de setembre, el nivell d’alerta en totes les regions del nord del país, on s’espera que el potent tifó Mangkhut, de categoria màxima 5, arribe a terra demà dissabte, 15 de setembre, amb possibles efectes tan devastadors com els de el supertifó Haiyan de 2013.

Les nou províncies més septentrionals de l’illa de Luzon, en el nord del país, estan en el nivell d’alerta número 3, d’un total de 5, ja que en les pròximes hores es produiran vents de fins a 185 quilòmetres per hora. Deu províncies més del centre de Luzon es troben en el nivell d’alerta número 2.

S’espera que Mangkhut toque terra en algun punt de la costa nord-oriental de Luzon, entre les províncies de Cagayan i Isabela, dues de les principals productores d’arròs i dacsa.

El govern filipí iniciarà hui les tasques d’evacuació de les famílies que viuen a les zones més vulnerables a l’embat del temporal i ha destinat ara per ara uns 30 milions de dòlars per a la resposta a les emergències.

Segons els pronòstics, Mangkhut s’enfortirà en les properes hores abans de tocar terra i si els vents superen els 220 quilòmetres per hora serà catalogat com un supertifó.

Les autoritats filipines han advertit que l’impacte de Mangkhut pot ser tan devastador com el de Haiyan, l’últim supertifó que va arrasar l’arxipèlag el 2013 i que va causar 6.300 morts, un miler de desapareguts i 16 milions de damnificats.

El president filipí, Rodrigo Duterte, es reunirà aquesta vesprada amb el centre de comandament del Centre Nacional de Reducció de Desastres per a revisar la resposta conjunta de totes les agències governamentals.

Duterte ha desplegat membres del seu gabinet per totes les províncies que es veuran més afectades pel pas del tifó, on viuen 4,3 milions de persones, perquè coordinen de primera mà les tasques d’emergència.

També et pot interessar

stats