Les festes de Downing Street van estar propiciades per una “falta de lideratge” en el govern britànic

Boris Johnson ha anunciat canvis interns en l’executiu, mentre que l’oposició demana als diputats conservadors tombar el primer ministre

El primer ministre britànic, Boris Johnson, eixint de Downing Street
El primer ministre britànic, Boris Johnson, ix de Downing Street / Neil Hall

L'informe elaborat per l'alta funcionària Sue Gray sobre les festes celebrades a la seu del govern britànic durant la pandèmia constata que va haver-hi una “falta de lideratge i de juí" a Downing Street i afig que "no s'hauria d'haver permés que cap de les celebracions tingueren lloc".

Malgrat recordar que algunes de les reunions socials encara les investiga la policia, l'informe és rotund quan afirma que "hi ha aspectes importants per a traure d'aquestes celebracions que han de ser tractats immediatament en el govern”.

"En el context de la pandèmia, quan el govern de Boris Johnson demanava a la ciutadania que acceptara restriccions d'ampli calat en la seua vida, alguns dels comportaments en les reunions socials són difícils de justificar", assenyala Gray en el document, de dotze pàgines. I agrega que algunes de les trobades representen “un greu fracàs en l'observació, no només dels estàndards que s'esperen dels qui treballen en el nucli de l’executiu, sinó també dels que s'esperaven llavors de tota la població".

Gray ha recordat que Scotland Yard li va dir que seria apropiat fer una referència mínima a les reunions que investiguen ells. Això "desafortunadament” significa que està “extremadament limitada” en la informació que pot aportar sobre aquestes celebracions. 

Johnson anuncia canvis interns en l’executiu

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat davant del Parlament que emprendrà canvis en el funcionament intern del govern, perquè "demanar perdó no és prou", després de conéixer l'informe parcial de Gray.

Johnson ha assegurat que el més fonamental ara és "aprendre" dels errors comesos amb la celebració de les festes, i ha dit que esmenarà els problemes d'estructures i de rendició de comptes que han fet possible aquests “errors de lideratge".

Entre les reformes, Johnson ha avançat que crearà la funció d'un "secretari permanent" que supervise el funcionament de les oficines del primer ministre, encara que no ha donat més detalls. Així mateix, ha assegurat que revisarà els codis de conducta que regeixen per al govern i els seus assessors, i millorarà la "connexió" entre l'executiu i el Parlament.

L'oposició insta els diputats conservadors a tombar Johnson

El líder de l'oposició al Regne Unit, el laborista Keir Stamer, ha animat els diputats del Partit Conservador que facen passos per a destituir el primer ministre, el també tory Boris Johnson, amb una moció de confiança interna.

La ciutadania britànica "pensa que el primer ministre hauria de fer el que és més honrat i dimitir, però no ho farà, perquè és un home sense pudor", ha dit a la Cambra dels Comuns Starmer, que ha recalcat que l'informe sobre les festes a Downing Street confirma que el cap de govern està sota "investigació criminal".

La bancada de l’executiu ha escoltat en silenci el líder de l'oposició, sense els habituals crits de desacord, quan els va demanar que "alliberen el país d'un primer ministre totalment indigne de les seues responsabilitats".

També et pot interessar

stats