Les FARC es queden arrere

Es compleix l´expectativa d´un triomf majoritari de la dreta que s´oposava al pacte de pau amb les FARC.

Però l´autèntica tria política ha sigut l´elecció que la dreta i l´esquerra de Colòmbia han pres, en les mateixes meses electorals, sobre qui serà el seu candidat a la presidència per als comicis presidencials de final de maig, al marge de les eleccions legislatives. L´expresident Álvaro Uribe ha situat el candidat Iván Duque, un dels seus fidels seguidors, com a candidat de la dreta a la presidència de Colòmbia. Uribe, un dels màxims exponents de l´oposició als acords de pau que van posar fi a la guerrilla de les FARC i a una llarga guerra civil, amb un país partit en dos trossos, ha situat el seu delfí polític com a cap visible per a les eleccions presidencials del 27 de maig.

Iván Duque, la mà dreta d´Álvaro Uribe, s´ha imposat per un amplíssim marge de vora el 70% a Marta Lucía Ramírez que, amb un 25 % dels vots, serà candidata a la vicepresidència. El candidat conservador posa com a primer punt del seu programa la recuperació econòmica. Tot i que no és partidari de fer marxa arrere en el pacte amb l´antiga guerrilla com vol algun sector dur del seu partit, sí que s´ha mostrat partidari de fer modificacions importants en els acords de pau, encara que només siguen simbòliques.

El candidat de l´esquerra serà Gustavo Petro, l´exalcalde de Bogotà i líder del partit Colòmbia Humana. Petro s´ha guanyat el fervor dels electors amb un discurs radical que els seus enemics han situat en l´òrbita ideològica del chavisme de Nicolás Maduro.

El president actual, Juan Mael Santos, haura de governar amb l´espasa de Dàmocles sobre el seu cap. Una espasa en mans dels seus oponents i contraris als acords de pau amb les FARC tant al Senat com a la Cambra de Representants, l´exèrcit conservador d´Álvaro Uribe. Però eixe 'calvari' finalitzarà per a Santos amb les noves eleccions presidencials del 27 de maig.

També et pot interessar

stats