La falta d’acord pel Brexit podria abocar al Regne Unit a unes eleccions anticipades

Segons ‘The Sunday Times’ l’equip de Theresa May avalua la possibilitat de convocar-les al novembre.

Theresa May en la roda de premsa posterior a la reunió de caps d'Estat o de govern de la UE a Salzburg
Theresa May en la roda de premsa posterior a la reunió de caps d'Estat o de govern de la UE a Salzburg / Christian Bruna (Efe)

Després del rebuig dels líders de la Unió Europea al pla que va proposar Theresa May, la primera ministra britànica, els seus assessors valoren la possibilitat d’uns comicis per a donar suport públic a un eventual canvi d’estratègia per part del govern conservador. 

El diari britànic The Sunday Times relata una conversa telefònica entre dos membres de l’equip de May en què un qüestiona a l’altre: “Què faràs al novembre?, perquè crec que caldrà fer eleccions eleccions”. 

Una font de Downing Street, despatx oficial de la primera ministra, va assegurar al periòdic que és “categòricament fals que el govern estiga preparant una eleccions o que s’hagen celebrat reunions en què es considere aquesta opció”.  

May ja va convocar unes eleccions anticipades al juny de 2107 per a intentar consolidar el seu lideratge abans de començar amb les negociacions del Brexit, però va perdre la majoria absoluta que fins aleshores tenia al parlament. 

En un comunicat, la primera ministra diu que és el “moment de mantindre el cap fred” i “controlar els nervis”. Agrega que ja havia advertit “que les negociacions serien dures”. May acusa el Partit Laborista, el Partit Liberal Demòcrata i el Partit Nacionalista Escocés de voler “aprofitar aquest moment per a obtindre més rèdits polítics”. 

D’altra banda, segons una enquesta publicada per The Observer, el 86% dels afiliats del Partit Laborista estan a favor de celebrar un nou referèndum sobre el Brexit. L’estudi, elaborat per la firma YouGov, assenyala que el 90% dels membres del partit votaria per continuar en la UE si es convocarà aquesta nova consulta. 

El líder de la formació, Jeremy Corbyn, ha rebutjat fins ara donar suport a la convocatòria d’un nou referèndum, si bé ha suggerit en una entrevista publicada pel Daily Mirror que s’adherirà a les propostes que aproven els afiliats en el congrés anual laborista que comença hui, 23 de setembre, a Liverpool. 

També et pot interessar

stats