Facebook, Twitter i Google no col·laboraran amb la policia de Hong Kong i TikTok hi suspén el servei

Les multinacionals d'internet i les xarxes socials volen analitzar abans la polèmica llei de seguretat nacional imposada des de Pequín.

Manifestants exhibeixen fulls en blanc durant una protesta en un centre comercial a Hong Kong
Manifestants exhibeixen fulls en blanc durant una protesta en un centre comercial a Hong Kong / Jerome Favre (Efe)

Les multinacionals nord-americanes d'internet i xarxes socials Google, Twitter i Facebook (propietària també de WhatsApp i Instagram) han anunciat que deixaran de col·laborar amb la policia de Hong Kong en el lliurament de dades dels usuaris, com a resposta a la nova llei de seguretat nacional sobre el territori imposada des de Pequín. Per la seua banda, la xarxa social TikTok eixirà del mercat de Hong Kong en pocs dies, segons ha explicat el portaveu de l'aplicació de vídeos curts, propietat de l'empresa ByteDance, amb seu a la Xina.

La llei, aprovada el 30 de juny i a l’empara de la qual ja s'han produït les primeres acusacions de detinguts, és vista per advocats i activistes com la possible fi dels drets i llibertats de les quals es gaudeix a la ciutat respecte de la resta de la Xina, encara que el govern local insistisca que tan sols afectarà una "minoria extremadament xicoteta" de persones. Entre altres coses, la nova normativa criminalitza la secessió, la subversió o la confabulació amb tercers països, i insta a castigar aquells actes que inciten a l'odi contra la Xina i el govern del Partit Comunista.

A diferència de la Xina continental, on internet està fortament censurat i Facebook, Google i Twitter estan prohibides, les xarxes socials sí que operen a Hong Kong i, com a la resta de països, és habitual que la policia els demane dades d'usuaris en el marc de les seues investigacions. Són aquestes peticions a les quals les signatures de Silicon Valley deixaran de respondre a partir d'ara i fins que concloga la seua avaluació de la nova llei de seguretat nacional.

Les empreses han emés comunicats en els quals expliquen que posaran "en pausa" les peticions de les forces de seguretat hongkongueses mentre analitzen les implicacions de la normativa i si atempta contra els drets humans. "Creiem que la llibertat d'expressió és un dret humà fonamental i donem suport al dret de les persones a expressar-se sense temor a la seua seguretat o altres repercussions", han indicat des de Facebook. Des de Twitter afirmen que estan "molt preocupats" davant les intencions d'aquesta llei i des de Google informen que ja han començat a posar en suspens les peticions per part de les autoritats "mentre revisen els detalls de la nova llei".

També et pot interessar

stats