El cap dels experts contra la pandèmia als EUA recomana usar dues mascaretes quirúrgiques o màscares de gran filtratge

Anthony Fauci assegura sentir-se "alliberat" amb Biden, que ha instat la població a usar la mascareta per a salvar 50.000 vides fins a l'abril.

L'expert Anthony Fauci, amb mascareta, rep la vacuna de Moderna contra el coronavirus, en una imatge d'arxiu
L'expert Anthony Fauci, amb mascareta, rep la vacuna de Moderna contra el coronavirus, en una imatge d'arxiu / Patrick Semansky (Reuters)

El cap de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units, el màxim òrgan científic en la lluita contra la pandèmia al país, se suma a les veus que qüestionen l'eficàcia de les mascaretes de tela. El doctor Anthony Fauci recomana l'ús de dues mascaretes quirúrgiques o de màscares de gran capacitat de filtratge com les N95 nord-americanes (similars a les FFP2 europees) per a assegurar la protecció contra el coronavirus, segons ha explicat en una entrevista a la cadena de televisió NBC.

L'expert ha recuperat la importància institucional de l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, que l'ha ascendit a conseller mèdic en cap del president. Fauci, que sempre ha apostat per l'ús de la mascareta, era recurrentment qüestionat per l'expresident Donald Trump, que minimitzava la importància de les mesures preventives contra el coronavirus i l'impacte de la pandèmia. Aquest dilluns, en una compareixença en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Fauci admetia "sentir-se alleujat" després de la marxa de Trump. "El fet que pugues parlar d'allò que saps, sobre l'evidència científica, i deixar que la ciència explique les coses és un sentiment d'alliberament."

Fauci ha criticat la contribució d'aquests missatges públics a l'extensió de la pandèmia al país. "Quan els problemes de salut pública es carreguen políticament, com portar o no una màscara, es converteix en una declaració política. No us podeu imaginar com és de destructiu per a qualsevol missatge de salut pública", va lamentar a Davos.

L'ús de la mascareta podria salvar 50.000 vides fins a l'abril als EUA

El president Biden ha lamentat recentment el temps perdut per culpa d'aquest missatge contradictori en un país que acumula més de 25 milions de contagis i supera les 400.000 morts. Biden ha instat la població a dur mascareta i, apel·lant a les recomanacions d'experts com Fauci, ha advertit que usar-les podria salvar 50.000 vides al país fins a l'abril. Tanmateix, admet que aconseguir aquest canvi d'actitud no serà fàcil als EUA, on segons ha lamentat, ara mateix hi ha una "desconsideració massiva" sobre les recomanacions de l'ús de protecció facial, el distanciament social i les reunions amb amistats i familiars.

També et pot interessar