Evo Morales, guanyador virtual a Bolivia, una victòria que l'oposició no accepta

El mandatari obtindria la victòria per la mínima, amb només una diferència del 0,56%.

Evo Morales, guanyador virtual a Bolivia, una victòria que l\'oposició no accepta
Evo Morales, guanyador virtual a Bolivia, una victòria que l'oposició no accepta

Amb el 99,99% dels vots escrutats, Evo Morales és el guanyador, per quarta vegada consecutiva, de les eleccions a Bolívia. No obstant això, aquest resultat encara està pendent de proclamar per un òrgan electoral, al qual l’oposició acusa de frau.

El Tribunal Suprem Electoral va publicar a la nit el recompte, en el qual només falta el 0,01% que es correspon a quatre actes de votació anul·lades a la regió amazònica de Beni.

D’aquesta manera, Morales obtindria la quarta victòria per la mínima, amb una diferència de només un 0,56%. El resultat contrasta amb els anteriors, en què va guanyar amb el 53,72% el 2005, el 2009 amb el 64,22% i el 2014 amb el 63,36%.

El líder del Moviment al Socialisme (MAS) ha aconseguit el 47,07%, mentre l’opositor Carlos Mesa s’ha quedat amb el 36,51%.

La llei electoral exigeix el 50% dels vots més un o el 40 amb deu punts d’avantatge respecte el segon. Morales arriba al 10,56% de diferència, amb la qual cosa evita una segona volta amb Mesa.

La legalitat de la candidatura de Morales en aquestes eleccions ha sigut qüestionada pels seus detractors per incomplir el límit constitucional de dos mandats consecutius i el resultat d’un referèndum que el 2016 va rebutjar la reelecció. 

Mesa ha advertit que no reconeixerà el resultat perquè hi ha un frau a favor del mandatari per a evitar una segona volta.

També et pot interessar

stats