Evo Morales dimiteix i denuncia un colp d’Estat

Es produeixen saquejos i incendis en els barris partidaris de la reelecció de mandatari per a un quart mandat a Bolívia.

Protestes a Bolívia contra Evo Morales

Amb l’exèrcit i la policia en contra i la pressió creixent de les forces de l’oposició als carrers de Bolívia, Evo Morales ha anunciat que renuncia a la presidència. L’anunci s’ha rebut com una victòria contra el comunisme pel nou home fort de l’oposició, Luis Fernando Camacho. 

Ara per ara es desconeix el parador de Morales i no se sap si es troba amagat en una zona del centre del país o ha fugit del país. Però ell mateix ha denunciat que la policia sublevada intenta detindre’l amb una orde il·legal. Qui ja està detinguda és la presidenta del Tribunal Suprem electoral.

El país s’enfronta ara mateix a un buit de poder, ja que també han dimitit els presidents de la Cambra de Diputats i del Senat. Mentrestant s’estenen els disturbis per diverses ciutats de Bolívia amb incendis, saquejos i atacs a cases com el que també ha va patit una vivenda de l’exmandatari mateix a Cochabamba.

Les denúncies de saquejos i incendis se succeeixen sobretot en El Alto, un dels bastions polítics d’Evo Morales, i en diversos barris de La Paz. El lloc més atacat a la ciutat seu del govern bolivià és la zona sud, que en les últimes setmanes va ser on més es va sentir la vaga ciutadana en contra de la reelecció de Morales.

Els presidents de Cuba, Nicaragua i Veneçuela han qualificat de colp d’estat la situació que es viu a Bolívia i Mèxic ha oferit asil a Morales a la seua ambaixada.

Des del dia després de les eleccions 

Bolívia es troba en una crisi política i social des del dia després de les eleccions generals del 20 d’octubre, quan van començar les sospites d’un frau per a afavorir la reelecció de Morales per a un quart mandat fins al 2025.

Morales havia anunciat noves eleccions de matí, després de més de dues setmanes de vagues ciutadanes en contra del frau i enfrontaments entre els seus detractors i partidaris, a més dels motins policials en els dos últims dies.

Hores abans un informe de l’Organització d’Estats Americans (OEA) havia advertir de greus irregularitats en els comicis generals a Bolívia.

També et pot interessar

stats