Europa presentarà el passaport de vacunació el 17 de març

Formarà part d'un paquet centrat en els viatges i l'alçament de les restriccions imposades per la pandèmia.

Simulació del futur passaport digital europeu de vacunació
Simulació del futur passaport digital europeu de vacunació

La Comissió Europea (CE) presentarà el 17 de març un paquet centrat en els viatges i l'alçament de les restriccions imposades per la pandèmia que inclourà la seua proposta sobre els "passaports verds" de vacunació.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el vicepresident de la CE Margaritis Schinas en roda de premsa després del consell informal de ministres de Salut, on ha assegurat que l'objectiu serà "establir una direcció comuna cap a l'obertura segura i igual d'Europa".

Una reunió en la qual també s'ha abordat l'estratègia de vacunació europea, que genera "consens" entre els i les ministres per a continuar avançant conjuntament, ha assenyalat la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides.

La comissària ha defés que la CE treballa per a augmentar la producció i el lliurament de vacunes, però ha insistit que també cal assegurar que els Estats membre les administren "tan ràpidament com siga possible" perquè no queden dosis sense usar o es facen malbé.

El passaport estarà llest a l'estiu

Els líders dels països europeus van acordar la setmana passada que el passaport de vacunació comú ha d'estar tècnicament definit d'ací a tres mesos i que, si se solucionen les qüestions polítiques pendents, ha d'entrar en funcionament abans de l'estiu.

Si es completa, aquesta iniciativa obriria la porta al fet que es relaxaren les mesures per als viatges internacionals dins de la Unió Europea ꟷfins i tot amb tercers païsosꟷ, raó per la qual els membres més dependents econòmicament del sector turístic ha sigut els principals defensors del projecte. De fet, Espanya ha aplaudit la proposta.

Després del desenvolupament tècnic, vindran les qüestions polítiques que encara no s'han plantejat, com quan podrà entrar en funcionament ꟷen entendre que no es pot atorgar privilegis als immunitzats mentre no es puga oferir la vacuna a tota la poblacióꟷ i quin tipus de drets concedirà.

Com serà el passaport?

Aquest "passaport verd", que ha sigut qüestionat per la comunitat científica, es posarà damun la taula com un instrument "legislatiu", segons ha explicat el comissari, per la qual cosa no serà opcional, estarà basat en els tractats europeus i en la lliure circulació.

Tindrà "un alt component digital" i inclourà informació "objectiva" sobre si la persona ha sigut vacunada o no contra la Covid-19, però també sobre altres aspectes, com a resultats de test o si ja ha passat el virus.

També et pot interessar

stats