Europa mira les festes de Nadal amb incertesa

A més del toc de queda, hi ha altres propostes per a salvar aquestes festes.

Carrers d'Estocolm
Carrers d'Estocolm / Amir Nabizadeh (EFE / EPA)

Si hi ha una època de l'any en què no poden faltar les reunions socials és Nadal. Des de fa mesos, aquestes festes estan en el punt de mira de tots els epidemiòlegs. Més enllà de les nostres fronteres també es mira amb incertesa al període nadalenc. I molts països ja han valorat mesures destinades, específicament, a arribar als dies de Nadal amb la menor incidència del virus possible.

Els premis Nobel d'economia Esther Duflo i Abhijit Banerjee van publicar al final de setembre una columna al diari Le Monde en la qual proposaven un confinament estricte de l'1 al 20 de desembre. La proposta proposava canviar classes presencials per classes en línia durant 15 dies abans del Nadal i fer tests massius a partir del 21 de desembre. Aquests premis Nobel consideren que seria l'única manera de salvar la situació. Com a alternativa Duflo i Banarjee demanaven als francesos que feren les compres nadalenques al novembre per a evitar aglomeracions en les últimes hores.

Una proposta similar arribava fa uns dies des d'Alemanya: el director de virologia de La Charité de Berlín, Christian Drosten (l'equivalent alemany a Fernando Simón), afirmava que, per a poder gaudir de Nadal amb certa normalitat, caldria evitar els contactes socials almenys, durant la setmana prèvia. Droesten no es mostrava tan estricte com els economistes francesos i traslladava a la població la responsabilitat de reduir els seus encontres d'una manera o una altra: evitar reunions, teletreballar si és possible... Fins i tot argumentava que, apostar per les terrasses no només era positiu per estar a l'aire lliure, sinó també perquè les temperatures tardorenques contribuirien a acurtar el temps de contacte social.

Toc de queda: la mesura del consens

Per norma general, les noves mesures adoptades pels diferents governs europeus no estan pensades específicament per a salvar el període nadalenc, sinó per a contenir l'acusat avanç de la pandèmia en el continent. Tot i això, cal remarcar que les mesures que s'adopten per a aquest període estan pensades per a contenir l'avanç de la pandèmia com més prompte millor, incloent-hi les festes de nadal.

Tot fa pensar que per a la majoria de països, la mesura que reuneix el màxim consens és el toc de queda. Les restriccions horàries a la mobilitat ja estan en vigor a tot França, Bèlgica, Eslovènia, la regió italiana de la Llombardia, a la Comunitat Valenciana i, pròximament, en diversos territoris de l'estat espanyol. A Gal·les (Regne Unit), sí que s'ha decretat un confinament total amb una duració de quinze dies que, si no s'amplia, no tindrà un efecte directe sobre les reunions nadalenques. En la resta de països europeus on s'acusa creixement de contagis, l'aplicació de mesures és més heterogènia i amb diversos graus d'obligatorietat.

També et pot interessar

stats