Europa ja està oficialment en emergència climàtica

L’europarlament aprova una resolució que constata la crisi climàtica i insta a solucions urgents.

VÍDEO | Europa ja està oficialment en emergència climàtica

El Parlament Europeu ha declarat aquest dijous “l’emergència climàtica” a la Unió Europea, que es converteix així en la primera zona del món a assumir oficialment la necessitat de resoldre amb urgència la crisi climàtica. La resolució té lloc quan és a punt de començar la cimera del clima de Madrid (COP25) i dues setmanes abans que la Comissió Europea (CE) presente un primer esborrany del Pacte Verd Europeu.

El text, de dos paràgrafs, “declara una emergència climàtica i ambiental” i demana a la CE, als Estats membres i a les institucions globals que “duguen a terme les accions concretes necessàries per a lluitar i contindre l’amenaça abans que siga massa tard”, a la qual cosa també s’ha compromés l’eurocambra. A més, urgeix als membres de la nova Comissió Europea ‒que començarà a treballar a partir de dilluns‒ que “avalue completament l’impacte ambiental de totes les propostes legislatives i pressupostàries rellevants”.

El document ha sigut consensuat per l’Aliança de Socialistes i Demòcrates, Renovar Europa i l’Esquerra Unitària Europea i també ha rebut el suport dels Verds, tot i que la formació ecologista aspirava a compromisos més ambiciosos, i d’una part del Partit Popular Europeu (PPE). Els Verds reclamaven una llei climàtica europea amb l’objectiu vinculant de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle almenys d’un 65% per a l’any 2030, respecte als nivells de 1990. Durant el debat parlamentari s’ha recordat que sense un canvi dràstic de les polítiques, les temperatures augmentaran quatre graus d’ací a finals de segle. 

Finalment, la proposta ha rebut 429 vots a favor, 225 en contra i 19 abstencions. La resta del PPE, els conservadors i reformistes i la ultradreta d’Identitat i Democràcia (ANEU) han rebutjat el text. 

El PP accepta “l’emergència”

El Partit Popular Europeu havia advertit que no donaria suport a la denominació d’“emergència” climàtica si no es canviava per “urgència”, al·legant que s’ajustava millor a la crisi climàtica. Siga com siga, una part important del grup, incloent-hi la delegació del PP, ha acabat votant a favor del text. “No estem d’acord amb el terme emergència, però òbviament estem a favor de la lluita contra el canvi climàtic”, han assenyalat fonts del PP.

També et pot interessar

stats