Europa no arriba a un acord sobre els fons de reconstrucció

Hongria i Polònia bloquegen l'aprovació dels pressupostos comunitaris 2021-2027.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la videocoferència amb els líders europeus
El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant la videocoferència amb els líders europeus / Efe

Els líders de la Unió Europea no han arribat a un acord en l'última cimera, que va tindre lloc aquest dijous per videoconferència. La reunió, que tenia com a objectiu coordinar la resposta a la crisi del coronavirus, també es va centrar en els pressupostos de 2021-2027, entre els quals hi ha el paquet de recuperació de la Covid-19, dotat amb 750.000 milions d'euros, mentre que el volum total dels pressupostos arriba als 1.800 bilions d'euros.

Tanmateix, no es va arribar a desembossar la situació i Hongria i Polònia continuen amb el seu bloqueig als comptes, ja que rebutgen que per a rebre els fons s'haja de respectar l'estat de dret. Una postura a la qual ara també s'ha unit Eslovènia. La trobada va durar només 16 minuts i van intervindre els primers ministres d'Hongria, Polònia i Eslovènia i, finalment, la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè el seu país exerceix la presidència semestral de la Unió Europea.

Després de la reunió, Merkel va declarar que “estem obligats a trobar una solució” i va remarcar “està clar com és d’important”. Així, aquesta qüestió es posposa per a la pròxima cimera, els dies 10 i 11 de desembre, mentre que els mitjans europeus apunten que Alemanya ja està acostant postures amb Hongria i Polònia.

Lagarde demana un acord

Per la seua banda, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha demanat en el Parlament Europeu que comence a funcionar el fons de recuperació “sense dilació”, perquè és “extremadament important” per a donar suport a l'economia europea.

Lagarde ha expressat la seua opinió i ha afirmat que el fons europeu de recuperació és un component “vital” de la resposta europea a la crisi, per la qual cosa ha demanat que s'implemente de manera “ràpida”. “Tant de bo es produïsca prompte”, ha dit, sense esmentar directament Budapest i Varsòvia.

També et pot interessar

stats