Els EUA i la Xina tanquen la primera fase d'un acord comercial

Les negociacions per a una segona fase començaran "de manera immediata".

VÍDEO | Els EUA i la Xina tanquen la primera fase d\'un acord comercial

Després de quasi 8 mesos de guerra comercial i la consegüent escalada d'aranzels, el president dels EUA, Donald Trump, ha anunciat aquest divendres el tancament de la primera fase d'un pacte amb la Xina.

L'acord inclou no aplicar els aranzels previstos i l'augment de les compres xineses de productes nord-americans. 

A més, les negociacions per a una segona fase d'acord començaran "de manera immediata", segons ha afirmat Trump en el seu Twitter.

De manera quasi simultània, el viceministre xinés de Comerç, Wang Shouwen, ha confirmat en roda de premsa que aquest acord de la "primera fase" aborda temes com la transferència de tecnologia, la propietat intel·lectual, l'expansió del comerç i l'establiment de mecanismes per a la resolució de disputes, entre altres.

En la comunitat empresarial han aplaudit la notícia, encara que amb una nota de cautela.

Quina és la situació actual?

De moment es mantenen aranzels del 25% a importacions xineses valorades en 250.000 milions de dòlars, juntament amb uns gravàmens reduïts del 7,5% a importacions addicionals valorades aproximadament en 120.000 milions de dòlars, tal com ha informat en un comunicat Robert Lighthizer, el representant de Comerç Exterior dels EUA.

Un comunicat publicat per l'agència oficial xinesa, Xinhua, ha assegurat també que els Estats Units s'han compromés a retirar per fases els gravàmens que totes dues parts s'han anat imposant durant la disputa.

També et pot interessar