Els EUA i la Xina es donen una treva en la guerra comercial

Els termes de l'acord, previsiblement es firmarà a Xile al novembre, encara no s'han concretat.

El viceprimer ministre xinés, Liu He, reunit amb el president dels EUA, Donald Trump, aquest divendres

Els Estats Units i la Xina s’han donat una treva en la guerra comercial que mantenen des de fa un any. En la reunió bilateral que han mantingut a Washington, el president nord-americà, Donald Trump, i el viceprimer ministre xinés, Liu He, han suspés l’entrada en vigor de nous aranzels i han pactat condicions per a tractar de revertir la situació.

El mateix Trump s’encarregava d’anunciar-ho després de la trobada i ha assegurat que la tensa relació entre les dues potències s’ha convertit ara en un "festival d’amor". 

Els termes de l’acord no s'han concretat. Es preveu que es traslladarà al paper durant les quatre pròximes setmanes. L'objectiu és que Trump i l'homòleg xinés, Xi Jinping, el firmen durant la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic, entre el 16 i el 17 de novembre a Santiago de Xile. De moment, els Estats Units han suspés l’aplicació de nous aranzels per 250.000 milions de dòlars, que estava prevista per a dimarts que ve.

Trump necessitava aquest gir en la guerra comercial. En l’àmbit intern, té obert el procés dels demòcrates per a impulsar la seua destitució. A més, un tribunal federal ha resolt que el mandatari nord-americà ha de lliurar al Congrés la seua informació financera personal dels últims set anys. I per a acabar-ho d’arreglar, acaba de dimitir el secretari de Seguretat Nacional, Kevin McAleenan, la quarta persona que passa pel càrrec.

D'altra banda, a Europa, la comissària de Comerç de la Unió Europea, Cecilia Malmström, ha demanat als Estats Units negociar una eixida a l’anunci nord-americà d’imposar 7.500 milions de dòlars en aranzels a Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. La comissària recorda als nord-americans que aquesta política comercial perjudica tot el món.

També et pot interessar

stats