Els EUA i els talibans arriben a un principi d'acord de pau a l'Afganistan

Aquest inclouria la retirada de les tropes nord-americanes i el compromís que el país no es convertisca en una plataforma per a grups terroristes.

Representants dels Estats Units i dels talibans en la ronda de negociacions. Efe
Representants dels Estats Units i dels talibans en la ronda de negociacions. Efe

Els Estats Units i els talibans han arribat a un principi d'acord de pau que inclouria la retirada de tropes estatunidenques, el compromís que Afganistan no es convertisca en una plataforma per a grups terroristes i un alto el foc previ a noves converses amb el govern de Kabul.

Així ho ha avançat el diari 'The New York Times', on l'enviat especial dels EUA per a Afganistan, Zalmai Khalilzad, ha confirmat que hi ha un esborrany “d'un acord de principis que ha de ser treballat abans que es convertisca en un pacte".

Khalilzad ha subratllat que "els talibans s'han compromés a fer el que siga necessari per a previndre que l'Afganistan no es torne a convertir en una plataforma interna per a grups terroristes".

La delegació estatunidenca, segons ha afirmat l’enviat especial, tornarà a reunir-se amb els talibans per a discutir la participació de les autoritats afganeses en els diàlegs, un objectiu que sempre s'ha topat amb la negativa dels insurgents, en considerar el govern afganés com una mera "marioneta" de Washington.

Guerra a l'Afganistan

Després de quasi 17 anys de conflicte armat, el govern afganés controla al voltant d'un 55% del territori d'Afganistan, i els talibans dominen entorn de l'11%, mentre que la resta del territori està en disputa.

La guerra a l'Afganistan, la més llarga de la història dels EUA, s'ha cobrat la vida de 2.419 soldats estatunidencs i Washington s'ha gastat en el conflicte més de 900.000 milions de dòlars.

També et pot interessar

stats