Els EUA i Qatar es reuneixen per a treballar en el pla per a alliberar els ostatges de Hamàs

Una delegació de Hamàs viatja a Egipte aquest dimecres per a abordar detalls d'una possible treva i de l'intercanvi de presoners palestins per ostatges a la Franja de Gaza

El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, ha assegurat que Israel no alliberarà "milers de terroristes" palestins a canvi del lliurament d'ostatges
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que Israel no alliberarà "milers de terroristes" palestins a canvi del lliurament d'ostatges / Amos Ben-Gershom (Govern d'Israel/Efe)

L'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, s'ha reunit amb el primer ministre de Qatar, Mohammed Al-Thani, per a discutir la crisi de la Franja de Gaza i els esforços per a alliberar tots els ostatges que queden en poder del grup islamista Hamàs.

El Departament d'Estat ha informat que Sullivan li ha agraït "els seus indestructibles esforços en aquest sentit" i l'ha instat a fer "tots els esforços possibles perquè el grup terrorista aconseguira l'alliberament dels ostatges sense demora".

Tots dos "han acordat estar en contacte regular fins que tots els ostatges es reunisquen amb les famílies", agrega el breu comunicat.

Una delegació de Hamàs viatja a Egipte per a abordar detalls d'una possible treva

D'altra banda, una delegació de l'oficina política de Hamàs acudirà aquest dimecres al Caire per a abordar els detalls de la duració d'una possible treva i de l'intercanvi de presoners palestins per ostatges a la Franja de Gaza.

La delegació del grup jihadista es reunirà amb alts rangs de la Intel·ligència egípcia per a discutir els detalls de "la primera fase" de la proposta d'acord presentada per Qatar, d'acord amb fonts palestines al Caire que han demanat no ser identificades a causa de la sensibilitat de l'assumpte.

Intercanvi d'ostatges per presoners en diverses etapes

Segons els informants, hi ha un acord preliminar sobre l'intercanvi d'ostatges per presoners en diverses etapes. La primera fase estipularia l'alliberament de 35 captius civils en mans de Hamàs a canvi del cessament complet de les operacions d'Israel durant 45 dies.

A més, inclou l'excarceració d'uns cent presos palestins per cada ostatge alliberat per Hamàs, mentre que també es contempla un increment de l'entrada de l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

En la segona etapa, serien alliberats els soldats, mentre que l'última fase inclouria el trasllat dels cadàvers dels ostatges que han mort durant mentre estaven captius a l'enclavament palestí, d'acord amb les fonts.

Els caps de la intel·ligència d'Israel, els EUA i Egipte, així com el primer ministre de Qatar, van aconseguir dilluns, després de dos dies reunits a París, una proposta d'acord per a una nova treva i un intercanvi d'ostatges per presos palestins, esborrany que anit es va traslladar als líders de Hamàs.

Aquest mateix dimarts, el cap del grup islamista, Ismail Haniyeh, va afirmar que el moviment palestí "està estudiant" aquesta proposta i que respondrà "prompte", encara que va exigir "la retirada completa de les tropes" israelianes de la Franja de Gaza, cosa que Israel ha dit que no està disposat a acceptar.

El govern israelià no està disposat a parar la guerra, malgrat la creixent pressió de les famílies dels segrestats perquè negocie un acord a qualsevol preu per a l'alliberament dels 132 ostatges que queden dins de la Franja, dels quals es creu que uns 28 estarien morts.

També et pot interessar

stats