Els EUA i Mèxic arriben a un acord migratori i Trump suspén els aranzels

El govern de López Obrador accepta adoptar "mesures contundents per a detindre la marea migratòria".

La delegació mexicana a l'eixida de la reunió amb els Estats Units
La delegació mexicana a l'eixida de la reunió amb els Estats Units / Efe

Els Estats Units retornaran a Mèxic tots els migrants sol·licitants d'asil que creuen la frontera de manera irregular. És l'acord a què han arribat els dos països a canvi que l'amenaça de Donald Trump d'imposar aranzels a totes les importacions a partir de dilluns quede "suspesa indefinidament". Així ho ha anunciat el president dels EUA en Twitter, on ha celebrat que Mèxic accepte "prendre mesures contundents per a detindre la marea migratòria". 

L'acord signat pels executius de Trump i Andrés Manuel López Obrador estableix que "aquells que creuen la frontera sud dels Estats Units per a demanar asil seran ràpidament retornats a Mèxic, on podran esperar la resolució de les seues sol·licituds". A més, afegeix que "Mèxic autoritzarà l'entrada a totes les persones per raons humanitàries, en compliment de les obligacions internacionals, mentre esperen la resolució de les peticions d'asil. Mèxic també els oferirà ocupació, sanitat i educació d'acord amb els seus principis". El govern de López Obrador els oferirà ocupació, sanitat i educació. Mèxic també reforçarà el control a la seua frontera amb Guatemala.

Donald Trump, sembla que pel seu compte, ja ha afegit una conseqüència més. Ha publicat un tuit en què assegura que Mèxic ha acceptat començar a comprar immediatament grans quantitats de productes agrícoles als agricultors estatunidencs. Una afirmació que Mèxic no reconeix en l’acord signat.

En el mes de maig, Donald Trump va iniciar una guerra comercial i va anunciar la imposició d'aranzels a tots els productes procedents de Mèxic, com a castic pel creixent flux migratori a la frontera comuna. La Casa Blanca va detallar posteriorment que els gravàmens entrarien en vigor el 10 de juny. En una primera fase serien del 5% i, van advertir que si l'arribada de migrants persistia, els aranzels anirien pujant progressivament fins arribar al 25% a l'octubre. 

També et pot interessar

stats