Els EUA apugen un 50% els aranzels de l'acer turc per a castigar la incursió a Síria

A més, demanen l'alto el foc de les operacions per a expulsar les milícies kurdes del nord del país.

Una columna de fum al municipi sirià de Ras al-Ain vista des de la frontera turca
Una columna de fum al municipi sirià de Ras al-Ain vista des de la frontera turca / Stoyan Nenov (Reuters)

Donald Trump havia amenaçat amb "destruir l'economia de Turquia" per les incursions del país en el nord de Síria i ha començat a complir el castic. El govern dels Estats Units ha anunciat una pujada del 50% dels aranzels de l'acer turc i ha vetat l'acord comercial que negociaven les parts. També ha bloquejat els actius i prohibit l'entrada en territori nord-americà dels ministres turcs de Defensa Nacional, Interior i Energia. 

Els Estats Units reclamen l'alto el foc "immediat" en les operacions militars de Turquia sobre les milícies kurdes de Síria, perquè segons Washington posen en perill la vida de civils innocents i desestabilitzen la regió.

L'exèrcit turc va iniciar la incursió el passat 9 de setembre aprofitant la retirada dels EUA de la zona. Turquia vol llevar als kurds el control d'una regió que ha denominat "zona de seguretat" i expulsar les Forces Democràtiques Sirianes (FSD), de majoria kurda, i aliades dels americans en la guerra contra els fonamentalistes de Daesh. Ankara considera la facció majoritària del FSD, les Unitats de Protecció del Poble (YPG) una organització terrorista vinculada a la guerrilla del Partit de Treballadors (PKK).

La pujada aranzelària es produeix en vespres de la visita a la Casa Blanca del president de Turquia, Tayip Erdogan, el pròxim 13 de novembre, i després d'una escala de les tensions entre ambdues potències. En maig els EUA expulsaren Turquia d'un programa de beneficis comercials per a països en desenvolupament. Mesos abans, l'agost de 2018, les pressions diplomàtiques de Washington per a alliberar un missioner causaren la depreciació del 25% de la lliura turca.

També et pot interessar