Etiòpia fa història en nomenar presidenta una dona per primera vegada en tot Àfrica

Sahlework Zewde apel·la a rebujtar l'opressió a les dones.

Sahlework Zewde deixa el lloc com a representant especial del secretari general de les Nacions Unides davant la UA | REUTERS
Sahlework Zewde deixa el lloc com a representant especial del secretari general de les Nacions Unides davant la UA | REUTERS

L'ambaixadora Sahlework Zewde ha fet aquest dijous història en ser nomenada presidenta d'Etiòpia i convertir-se en la primera dona a ocupar la prefectura d'Estat en aquest país, i l'única actualment que ocupa aquest lloc en tot Àfrica. Tot i ser un pas important en l'avanç en la igualtat al continent africà exercirà un càrrec amb un alt valor representatiu però no que implica poders executius.

Sahlework Zewde ha sigut elegida en una sessió conjunta de les dues cambres del Parlament després de la dimissió del seu predecessor, Mulatu Teshome, en el càrrec des del 2013. A Etiòpia la presidència té un alt valor representatiu però no implica poders executius.

"Necessitem convertir-nos en una societat que rebutge l'opressió de les dones", ha dit Sahlework davant del Parlament poc després de jurar el càrrec.

Sahlework era fins ara era representant especial del secretari general de l'ONU, António Guterres, davant la Unió Africana (UA), i la seua designació s'ha produït després que el primer ministre etíop, el reformista Abiy Ahmed, aprovara una històrica reforma del seu gabinet en el qual la meitat dels seus membres són dones.

Mulatu, qui havia de estar en el càrrec fins a 2019, ha deixat la presidència sense especificar els motius, encara que l'opinió generalitzada en el país apunta al fet que aquest moviment vol garantir una composició ètnica més harmònica entre els alts càrrecs de la política etíop.

L'actual primer ministre, Abiy Ahmed, pertany a l'ètnia oromo, igual que Mulatu i el ministre d'Afers Estrangers, Workneh Gebeyehu, mentre que Sahlework és de l'ètnia amhàric.

Sahlework va ser directora general de l'ONU en les seues oficines a Nairobi fins que va assumir el paper de representant especial del secretari general de les Nacions Unides davant la UA.

La diplomàtica ha renunciat a les seues funcions en l'ONU a principis d'aquesta setmana a fi d'aplanar el camí per a la seua elecció com a presidenta d'Etiòpia. 

També et pot interessar

stats