Estrasburg condemna Itàlia per no canviar el nom a una dona trans

El Tribunal Europeu de Drets Humans reconeix que el procés judicial deixà la demandant en una ‘‘situació de vulnerabilitat, humiliació i ansietat’’.

Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg
Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Itàlia per tardar dos anys i mig a canviar el nom a una dona transsexual en tràmits de ser operada. El tribunal entén que s’ha vulnerat el dret de respecte a la vida privada.

La resolució de la sala primera del tribunal europeu imposa al país el pagament d’una indemnització de 2.500 euros en concepte de despeses, però no atén la petició de la demandant de 10.000 euros per danys morals, ja que ‘‘la sentència condemnatòria suposa una reparació suficient’’. 

El tribunal reconeix que la dona ‘‘sempre ha portat una vida social amb un nom femení’’ i no ha trobat ‘‘raons d’interés general’’ que justifiquen la negativa de l’administració al canvi de nom durant més de dos anys, així com que la ‘‘rigidesa’’ del procés judicial va deixar la demandant en una ‘‘situació de vulnerabilitat, humiliació i ansietat’’. 

Així, el Tribunal d’Estrasburg conclou que Itàlia no va complir amb l’obligació positiva de garantir el dret de la interessada al respecte a la seua vida privada, contemplat en l’article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans. 

També et pot interessar

stats