Els Estats Units retiren de Veneçuela tot el seu personal diplomàtic

L'Assemblea Nacional Veneçolana aprova declarar l'estat nacional d'emergència després dels talls de llum constants.

Forces de seguretat després dels saquejos a Caracas arran de les apagades a Veneçuela
Forces de seguretat després dels saquejos a Caracas arran de les apagades a Veneçuela / Carlos García Rawlins (Reuters)

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimarts que retirarà al llarg d'aquesta setmana el personal diplomàtic que encara li queda a l'ambaixada de Caracas per ser un "obstacle" a l'estratègia de Washington.

La Casa Blanca ja va ordenar el 24 de gener evacuar de Veneçuela el seu personal diplomàtic no essencial, després que el govern de Nicolás Maduro ordenà l'expulsió en reconéixer el president nord-americà, Donald Trump, el líder opositor, Juan Guaidó, com a mandatari legítim. En un primer moment, els Estats Units havien rebutjat l'expulsió perquè no reconeixien l'autoritat de Maduro.

Ara, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, justifica aquesta decisió per la deterioració de la situació a Veneçuela i qualifica d'obstacle la presència diplomàtica a Caracas per a l'estratègia de Washington.

Talls de subministrament elèctric 

D'altra banda, l'Assemblea Nacional Veneçolana, presidida per Juan Guaidó, ha aprovat una sol·licitud del mateix Guaidó per a declarar l'estat nacional d'emergència. Aquesta decisió arriba 5 dies després dels talls de subministrament elèctric constants a Caracas, que ja han causat, segons l'ONG Metges per la Salut, més de 20 morts en hospitals per falta de mitjans necessaris.

El decret que ha aprovat l'Assemblea Nacional Veneçolana permet buscar cooperació internacional o una intervenció estrangera. El mateix Guaidó ha declarat que no es descarta una intervenció militar dels Estats Units, mentre que funcionaris nord-americans afirmen que totes les opcions estan damunt de la taula. Washington lidera una estratègia internacional per a deposar Maduro i entregar el poder a Guaidó, que ha rebut el reconeixement de més de 50 estats.

Per la seua part, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha dit que en els pròxims dies resoldrà de manera definitiva les fallades elèctriques, que van començar dijous en quasi tot el país. Maduro aspira que en les "pròximes hores" el seu govern, per mitjà de la Corporació Elèctrica (Corpoelec) estatal, puga "avançar ja de manera sostinguda" en la normalització energètica de Caracas i els 23 estats de Veneçuela.

També et pot interessar

stats