Els Estats Units retiren les tropes del nord de Síria davant l'imminent atac turc

Erdogan confirma l'eixida dels soldats nord-americans i parla ja d'un atac imminent.

Soldats nord-americans i turcs realitzen una patrulla conjunta en el nord-est de Síria
Soldats nord-americans i turcs realitzen una patrulla conjunta en el nord-est de Síria / Andrew Goeld (Efe)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat la retirada de les tropes nord-americanes del nord de Síria davant la imminent operació militar de Turquia contra les milícies kurdes en aquesta zona. Un atac en el qual Washington no vol veure's involucrat.

La Casa Blanca ha anunciat que, a partir d'ara, Turquia "serà responsable" de tots els combatents jihadistes de l'Estat Islàmic (EI) que estan en el nord de Síria i que han sigut capturats en els dos últims anys. També s'ha queixat de la negativa d'algunes nacions europees a acollir i jutjar els seus ciutadans, convertits en soldats de l'EI, i ha avisat que Washington no assumirà més aquest cost. 

L'objectiu de l'operació de Turquia, la tercera des del 2016, és acabar amb les milícies kurdosirianes Unitats de Protecció del Poble (YPG), aliades de Washington, però considerades "terroristes" per Ankara a causa dels vincles que tenen amb el Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda activa a Turquia. Ankara considera que la seua presència és una amenaça per a la seguretat nacional i acusa els Estats Units d'armar-les i d’entrenar-les.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha advertit aquest dilluns que la llargament anunciada invasió del nord-oest de Síria per a atacar les milícies kurdes pot ocórrer "de sobte a la nit", i ha confirmat que els EUA ja estan retirant les tropes que tenen en la zona, deixant així via lliure a Ankara.

Els kurds diuen que l'atac turc afavorirà els jihadistes

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), una milícia liderada per kurds i principal soci de Washington, ha dit que van complir amb la seua part de l'acord amb els EUA per a buidar la franja del nord-est del país. Així, ha advertit que qualsevol atac turc serà un revés per als esforços contra Estat Islàmic, i recorden que les FSD han sacrificat 11.000 homes en cinc anys de guerra per a aconseguir acabar amb el "califat" i donar estabilitat al nord-est de Síria. 

També et pot interessar