Els Estats Units retallaran les ajudes a altres països i a les missions de pau de l'ONU

El president Donald Trump avança que només es donaran subvencions a qui “respecte” i siga “amic” dels EUA.

Donald Trump, aquest dimarts a Nova York
Donald Trump, aquest dimarts a Nova York / Carlos Barria (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que limitarà a només un 25% la contribució del país nord-americà a les missions de pau que du a terme l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i que també revisarà l'ajuda exterior que es concedeix a altres països. 

“A partir d'ara, només donarem ajuda estrangera a aquells que ens respecten i, francament, als qui són els nostres amics”, ha manifestat el líder dels Estats Units davant de l'Assemblea General de l'ONU, que es reuneix aquesta setmana a Nova York. “He dit als negociadors que els Estats Units no pagaran més del 25% del pressupost d'operacions de pau de l'ONU”, ha afegit. 

Els Estats Units financen actualment el 28% de les missions de manteniment de la pau que impulsa Nacions Unides, el pressupost de les quals arriba als 7.900 milions de dòlars (uns 6.712 milions d'euros).

Aquesta decisió ha arribat després que el mandatari nord-americà decidira cancel·lar un programa d'ajuda humanitària per a Gaza i Cisjordània, valorat en 200 milions de dòlars, i destinar els fons a conceptes “a favor dels interessos nacionals”. 

Aïllar l'Iran

A més, Trump ha instat totes les nacions a “aïllar el règim de l'Iran” mentre continuen “les seues agressions” i ha acusat els líders iranians de promoure “el caos, la mort i la destrucció”.

Per això, ha promés augmentar les sancions a aquell país, independentment de les que entren en vigor en novembre, fins que es complete el procés de desnuclearització. “No podem permetre que el principal patrocinador del terrorisme en el món posseïsca les armes més perilloses [...] o els mitjans per a atacar amb un cap nuclear”, ha defés el president republicà. 

Pel que fa a la decisió de retirar els Estats Units de “l'horrible” acord nuclear signat en 2015 amb França, el Regne Unit, la Xina, Rússia i Alemanya, Trump s'ha mostrat convençut que aquesta retirada ha sigut ben acollida a l'Orient Mitjà. 

Contra la globalització

Donald Trump ha aprofitat la intervenció davant l'Assemblea General de l'ONU per a realitzar també un al·legat en contra de la globalització perquè, al seu juí, suposa una amenaça a la sobirania nacional i el patriotisme. “No cedirem mai la sobirania estatunidenca a una burocràcia que no rendeix comptes ni ha sigut elegida per ningú. Rebutgem la ideologia d'allò global i abracem la doctrina del patriotisme”, ha defés.

El president nord-americà també ha qüestionat la “legitimitat” i l'“autoritat” del Tribunal Penal Internacional (TPI), ubicat a la Haia, que s'encarrega de jutjar els crims de genocidi, agressió i lesa humanitat. 

També et pot interessar

stats