Els Estats Units reobrin al turisme internacional després d'any i mig amb les fronteres tancades

Els viatgers hauran de presentar la pauta de vacunació completa contra la Covid-19 i un test negatiu del virus practicat els últims tres dies

Turistes britànics esperen en l'aeroport de Heathrow a pujar en un avió amb destinació als Estats Units
Turistes britànics esperen en l'aeroport de Heathrow a pujar en un avió amb destinació als Estats Units / Carlos Barria (Reuters)

Més d'un any i mig després que els Estats Units es blindaren davant del turisme internacional per la pandèmia, el país posa fi a les restriccions per a accedir-hi i torna a obrir les fronteres terrestres i aèries una vegada constatada la reducció en la propagació del coronavirus. Des d'aquest dilluns, 8 de novembre, els viatgers procedents de països com ara el Brasil, la Xina, l'Índia, Sud-àfrica, el Regne Unit o gran part d'Europa —Espanya inclosa— poden tornar a xafar terres nord-americanes, sempre que tinguen la pauta de vacunació completa contra la Covid-19 i presenten un test negatiu de les últimes 72 hores. 

Conclou així, després de vora vint mesos, la llarga espera de moltes regions que esperaven que la primera potència mundial adoptara reciprocitat pel que fa a les fronteres. La Unió Europea, per exemple, va obrir les portes a passatgers estatunidencs vacunats a començaments d'estiu, però no ha sigut fins ara que Washington ha adoptat la mesura.

Les restriccions de viatge als Estats Units les va posar en marxa inicialment l'expresident Donald Trump (2017-2021) al març de 2020, poc després que esclatara la crisi sanitària. L'actual mandatari, el demòcrata Joe Biden, les havia mantingut gran part del primer any del seu mandat, ja que va arribar a la Casa Blanca al gener passat.

Des d'ara, les persones estrangeres que vulguen entrar als Estats Units per a visites considerades no essencials, com el turisme o la majoria de les trobades familiars, podran fer-ho tant per via aèria com per les fronteres terrestres de Mèxic i el Canadà. També es permetrà l'entrada a viatgers internacionals que estiguen vacunats i que volen des dels països sotmesos fins ara a restriccions de viatge per la pandèmia, una llista que incloïa els 26 estats europeus de l'espai Schengen, a més del Regne Unit, Irlanda, el Brasil, la Xina, l'Iran, Sud-àfrica i l'Índia.

Vacunes acceptades

Les autoritats dels Estats Units acceptaran per a accedir al país totes les vacunes aprovades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS): AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, l'índia Covaxin, Sinopharm i Sinovac. Encara que el regulador mundial està revisant la russa Sputnik V, actualment no s'accepta, tot i estar autoritzada en una setantena de països.

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, per les sigles en anglés) consideren que una persona està "plenament vacunada" si han passat 14 dies des que va rebre una vacuna d'una sola dosi acceptada o des que li administren la segona d'una vacuna de dues dosis. També si han transcorregut 14 dies des que s'han inoculat dues dosis de qualsevol combinació "mesclada" de vacunes acceptades contra la Covid-19, punxades amb almenys 17 dies de pausa.

Test negatiu obligatori abans de viatjar

Tot i l'obertura, l'entrada als Estats Units no serà completament lliure. A més de l'obligació d'estar completament immunitzats, els passatgers internacionals adults hauran de presentar una prova de Covid-19 negativa i realitzada en les últimes 72 hores —tres dies— abans del viatge. Als menors de 18 anys no se'ls exigirà la vacuna, però sí la prova negativa del virus. Per als xiquets i xiquetes de dos o menys anys no s'ha fixat cap requisit. 

També et pot interessar

stats