Els Estats Units reobrin el pas fronterer després de tancar-lo per l'intent d'assalt d'un grup de migrants de la caravana

Mèxic reforçarà la frontera i deportarà als seus països d'origen els migrants que han intentat entrar a la força.

Cordó policial de les forces de seguretat mexicanes
Cordó policial de les forces de seguretat mexicanes

Les autoritats nord-americanes han reobert el pas fronterer de San Ysidro, entre San Diego i Tijuana, hores després que centenars de migrants intentaren entrar per força als Estats Units. La policia els ho ha impedit amb contundència, bloquejant la frontera i llançant gasos lacrimògens. 

Davant d'aquests aldarulls, les autoritats mexicanes avaluen un pla per a reforçar la seguretat a la frontera amb els Estats Units. També han anunciat que deportaran als seus països d'origen els migrants que han intentat entrar a la força.

Els incidents, els més greus que s'hi han produït fins ara a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, han començat amb una marxa pacífica dels migrants concentrats a Tijuana que esperen obtindre asil. Després, un grup format per centenars de persones ha trencat el cordó policial de les forces de seguretat mexicanes, s'ha dirigit cap a la garita fronterera, i d'altres punts del mur que separa els dos països, i ha intentat entrar per força.

A la banda dels Estats Units, la resposta de la policia de fronteres nord-americana ha sigut contundent i ha llançat gasos lacrimògens contra els migrants.

El pas fronterer, un dels més transitats del món, ha quedat tancat durant unes hores. La secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Kirstjen Nielsen, ha defensat aquest tancament davant del "gran nombre de migrants" que pretenia entrar al país. Segons Nielsen, alguns van trencar el cèrcol de seguretat i van llançar projectils als agents fronterers.

Els organitzadors de la caravana temen que l'acció d'un grup reduït com aquest puga perjudicar les aspiracions d'asil dels 4.700 migrants que ara mateix estan a Tijuana. En total, al territori de Mèxic hi ha uns 9.000 migrants repartits en diverses caravanes. Uns 2.000 més han decidit tornar voluntàriament al seu país.

També et pot interessar

stats