Els Estats Units, el Regne Unit i França bombardegen Síria

És la resposta a l'atac químic de la setmana passada a la ciutat rebel de Douma per part de les tropes de Bashar al-Assad.

Els Estats Units, el Regne Unit i França bombardegen Síria

Els Estats Units han bombardejat Síria la matinada de dissabte, amb el suport del Regne Unit i de França. L'atac és la resposta a l'ús d'armes químiques per part de l'exèrcit sirià fa una setmana a Douma. "Compatriotes, fa uns moments he ordenat a les forces armades dels Estats Units atacs de precisió sobre instal·lacions d'armament químic del dictador sirià, Bashar al-Assad". Així anunciava el president nord-americà, Donald Trump, l'inici de l'ofensiva.

Han sigut més de 100 míssils llançats sobre instal·lacions d'armament químic de Damasc i de Homs. Els sistemes antiaeris sirians s'han posat en marxa, però sense èxit.

Els partidaris del president sirià es manifestaven pels carrers de Damasc després de l'atac. La premier britànica, Theresa May, ha declarat que no es tracta d'intervindre en la guerra civil siriana, sinó de no tolerar l'ús d'armes químiques ni a Síria ni al Regne Unit, en referència també a l'enverinament a Anglaterra d'un exespia rus. El president francés, Emmanuel Macron, ha assenyalat que no es pot banalitzar l'ús d'armes químiques i ha anunciat una compareixença parlamentària.  

Els mitjans de comunicació sirians consideren els atacs una violació flagrant del dret internacional. Rússia, que divendres va qualificar de ''muntatge escènic'' l'atac químic de la setmana passada, no ha respost militarment, però ha advertit que hi haurà conseqüències. A diferència del que va passar fa un any, Putin en aquesta ocasió no ha estat informat amb antelació pels Estats Units dels objectius del bombardeig. 

Rússia ha demanat la convocatòria urgent del Consell de Seguretat de l'ONU. Per la seua banda, Nacions Unides demana moderació a totes les parts. Per la seua banda, el Pentàgon ha puntualitzat que el d'aquest dissabte ha sigut un atac únic i, de moment, no ha hi ha previstos més bombardejos, i ha assenyalat que només es reprendrà si el president sirià, Bashar al-Assad, torna a usar armament químic. 

També et pot interessar

stats