Els Estats Units passen pàgina: les primeres mesures de Biden

El nou president firma un paquet d'ordes executives per a reforçar la resposta sanitària a la pandèmia i desfer el llegat de Trump.

Joe Biden signa les primeres ordes executives com a president dels Estats Units
Joe Biden signa les primeres ordes executives com a president dels Estats Units / Tom Brenner (Reuters)

Els Estats Units han encetat aquest dimecres una nova etapa per a deixar arrere quatre anys de govern de Donald Trump. Ja investit com a nou president del país en una cerimònia molt atípica, marcada per les mesures preventives de la Covid-19 i un ampli desplegament policial sense precedents, el demòcrata Joe Biden s'ha afanyat a firmar un conjunt d'ordes executives només posar el peu a la Casa Blanca. L'objectiu, començar a desfer el llegat del seu antecessor en el càrrec des del primer minut i reforçar la resposta sanitària i econòmica a l'emergència provocada per la pandèmia.

En total, Biden ha estampat la firma en un paquet de 17 mesures urgents en el primer dia com a president dels Estats Units, immediatament després d'haver jurat el càrrec. Entre d'altres, ha tornat el país a l'Acord de París, ha evitat que se n'isca de la Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha demanat l'ús de la mascareta davant la Covid-19.

Són accions encaminades a marcar un clar distanciament del mandat de Trump i simbolitzar una mostra del que serà l'esperit que impregnarà l'administració demòcrata. "Algunes de les accions executives que firmaré ajudaran a canviar el curs de la crisi de la Covid-19 i combatrem el canvi climàtic d'una manera que no havíem fet fins ara", ha assegurat el nou president, ja assegut en el Despatx Oval.

Així, el demòcrata ha començat el seu mandat amb un colp de timó en la gestió de la pandèmia per a desvincular-se del negacionisme que va marcar la polèmica actuació del govern anterior. Justament, a la lluita contra el coronavirus s'ha dirigit la primera orde executiva, que estableix l'ús de la mascareta i el manteniment de la distància física interpersonal com a requisits obligatoris en les propietats federals. La secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha precisat que l'orde de portar mascaretes cobrint la cara també regeix en el transport públic. Biden, a més, ha proposat a la població un desafiament consistent a usar durant cent dies mascaretes, el mateix temps que s'ha marcat per a vacunar més de cent milions d'estatunidencs contra la Covid-19.

Algunes de les mesures que ha mamprés són:

  • Suspensió de l'eixida dels Estats Units de l'OMS.
  • Aprovació del reingrés a l'Acord del Clima de París, l'ambiciós pacte firmat el 2015 per 195 països per a fer front al calfament global i frenar les emissions de gasos contaminants en tot el planeta. Els Estats Units és el segon país del món que més contamina, després de la Xina.
  • Suspensió de la construcció del mur fronterer amb Mèxic, un dels projectes més emblemàtics del mandat de Trump. Es posa fi a l'emergència nacional decretada per l'expresident per a desviar fons cap a aquella infraestructura.
  • Eliminació del veto migratori als onze països de majoria musulmana als quals Trump va prohibir l'entrada en considerar-los “terroristes, islamistes i radicals”. Ara es permetrà l'accés als Estats Units de ciutadans i ciutadanes procedents per exemple de l'Iran, Líbia, Somàlia, Síria i el Iemen.
  • Presentació d'un projecte de llei per a reformar la migració i regularitzar la situació d'onze milions de persones que resideixen indocumentades al país nord-americà.
  • Salvaguardar el programa d'Acció Diferida per a les Arribades de Xiquets (DACA), que protegeix de la deportació vora 650.000 persones indocumentades que arribaren als Estats Units quan eren menuts. Són popularment coneguts com els dreamers ('somiadors').
  • Suspensió de les deportacions de persones migrants durant cent dies, segons ha anunciat el Departament de Seguretat Nacional (DHS). Hi haurà, però, algunes excepcions, tot i que l'organisme no les aclareix.

També et pot interessar

stats