Els Estats Units limita les opcions per a demanar asil a la frontera amb Mèxic

Trump emet una orde presidencial que impedeix protegir els migrants que accedeixen al país de forma irregular.

Trump ha enviat més de 5.600 militars a la frontera amb Mèxic.
Trump ha enviat més de 5.600 militars a la frontera amb Mèxic. / REUTERS

Més barreres per als migrants que esperen a la frontera amb Mèxic. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha limitat aquest divendres les opcions per als sol·licitants d'asil mitjançant una orde presidencial que impedeix protegir els qui accedeixen al país de mnera irregular.

"Acabe de signar l'orde sobre asil. Molt important. La gent pot vindre, però a través dels ports d'entrada (autoritzats)", ha assegurat Trump en ser preguntat pels periodistes abans de partir cap a França.

L'orde estableix que la limitació estarà en vigor durant un període mínim de 90 dies, que podran ser ampliats, o fins que es firme un acord amb Mèxic per a deportar els immigrants de tercers països que travessem la frontera il·legalment. Així mateix, la nova regulació no tindrà efecte retroactiu, raó per la qual solament s'aplicarà als qui la incomplisquen a partir de la mitjanit de divendres.

L’asil polític en xifres

El govern nord-americà va calcular en 234.534 el nombre de persones que van passar processos de deportació després de travessar la frontera el 2018, de les quals 171.511 van ser detingudes quan ho feien il·legalment. Un total de 97.192 persones van al·legar que tenien por de tornar al seu país per una possible persecució, o bé van demanar directament asil; i quasi el 90% de les peticions van ser considerades verídiques pels agents, i van continuar el procés perquè un jutge resolguera la petició de protecció.

Trump, que ha enviat a més de 5.600 militars a la frontera sud, ha rebatut aquestes xifres en manifestar que els immigrants demanaven asil per a no ser deportats i quedar en llibertat mentre es resolia la seua situació. Per la seua banda, nombrosos grups d'activistes han denunciat que molts dels demandants arribats irregularment a peu han sigut privats de llibertat durant mesos després de l'arribada de Trump a la Casa Blanca.

Advertiments davant de la caravana

La mesura entra en vigor després de tres setmanes d'advertiments a la caravana de centreamericans que recorre el país veí cap a territori nord-americà. Així mateix, les noves restriccions es basen en la prerrogativa que va permetre a Trump emetre el 2017 el seu veto migratori a països de majoria musulmana.

S'espera que, com va ocórrer enguany passat, hi haja organitzacions que presenten demandes judicials per a retardar o bloquejar els límits imposats a les sol·licituds, ja que les lleis del país indiquen que té dret a presentar-la qualsevol persona que xafa sòl nord-americà.

També et pot interessar

stats