Els Estats Units imposaran aranzels a la UE a partir del 18 d’octubre

El 25% d'aquests impostos afecta productes agrícoles com els cítrics, l’oli d’oliva, les olives i els vins valencians.

El president dels Estats Units, Donald Trump, atén els mitjans aquest dimecres a Washington
El president dels Estats Units, Donald Trump, atén els mitjans aquest dimecres a Washington / Shawn Thew (Efe)

Els Estats Units començaran a imposar aranzels a la Unió Europea a partir del 18 d’octubre. La mesura afecta a productes valencians com els cítrics, l’oli d’oliva, les olives i els vins. L’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha determinat que l’administració de Donald Trump pot imposar sancions comercials per valor de 7.500 milions de dòlars (vora 6.900 milions d’euros) anuals. De moment, però, aquesta mesura es traduirà en un increment dels aranzels del 10% per a les aeronaus civils i del 25% a certs productes agrícoles.

Aquests impostos s’aplicaran amb més rigor a Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, ja que aquests quatre països són responsables d’atorgar subsidis que l’Oficina de Comerç Exterior dels Estats Units ha qualificat d’il·legals. Tot i això, les exportacions de cítrics valencians als Estats Units són relativament baixes si es comparen amb els principals compradors europeus. Els Estats Units si situen en el setzé lloc. 

Trump ha qualificat de “gran triomf” la resolució que ha pres l’Organització Mundial del Comerç mentre que la comissària europea Cecilia Malmstrom considera que qualsevol mesura dirigida a imposar aranzels seria “miop i contraproduent”. Davant aquest escenari d’amenaces comercials, està previst que les parts mantinguen una reunió el 14 d’octubre, quatre dies abans que entre en vigor la nova política nord-americana d’aranzels. Si no hi ha acord, des de la Unió Europea asseguren que actuaran en conseqüència.

També et pot interessar

stats