Els Estats Units i Google s'enfronten en el juí que decidirà si el cercador funciona com un monopoli

La justícia ha de decidir si la posició de Google en el mercat es deu als seus contractes per a ser el motor de cerca predeterminat

Logotip de Google, en una imatge d'arxiu
Logotip de Google, en una imatge d'arxiu / Rolf Vennenbernd / Europa Press
03 de maig 2024 - 22:38

Els advocats del govern estatunidenc i els del gegant tecnològic Google s'enfronten este divendres a l'última vista d'un juí que podria definir el futur d'Internet i en el qual un jutge haurà de decidir si Google és un monopoli il·legal. Els lletrats del Departament de Justícia defensen que Google és un monopoli il·legal que ha gastat anualment més de 20.000 milions de dòlars (l'equivalent a 18.500 milions d'euros) per a eliminar la competència, mentre que Google defensa que la seua posició en el mercat es deu al fet que és millor que els competidors.

Gran part del juí, que va començar al setembre, ha girat entorn de la pregunta de si la posició de Google en el mercat es deu als contractes que té amb empreses com Apple, per a ser el motor de cerca predeterminat en telèfons intel·ligents i ordinadors. Acords similars han posat el cercador de Google com la configuració predeterminada en dispositius amb el sistema operatiu Android (creat per Google) i en el navegador Mozilla.

Un altre aspecte que destaquen els advocats del Departament de Justícia en l'últim dia del juí és que, a més de dominar el mercat de navegadors, des que el van fundar el 1998, Google ha monopolitzat la publicitat en els cercadors, forçant les empreses a usar els seus productes al mateix temps que augmentava els preus.

El lletrat de Justícia, David Dahlquist, ha afirmat que "els ingressos per publicitat són el que impulsa el poder monopolístic de Google hui dia" i argumenta que la posició de Google com a monopoli li permet cobrar preus artificialment alts als anunciants.

Contra això, l'advocat que lidera la defensa de Google, John Schmidtlein, diu que en realitat els ingressos que obté el cercador d'anuncis han baixat en els últims anys a causa de la competència de plataformes com TikTok, Facebook i Instagram. En els al·legats finals, el gegant tecnològic també afirma que els usuaris podrien canviar fàcilment a altres cercadors si volgueren, però s'estimen més Google.

Durant el juí, empreses com Apple han atestat que s'associen amb Google per considerar superior el seu cercador.

El jutge encara no ha dit quan dictarà sentència, i s'espera que puga tardar mesos. El Departament de Justícia ha passat tres anys construint el cas, que es va iniciar quan Donald Trump era president (2017-2021) i que va heretar el demòcrata Joe Biden, quan va arribar al poder el 2021.

Dades de la companyia d'anàlisi Similarweb mostren que Google compta amb el 90% del mercat de motors de cerca als Estats Units i amb el 91% a nivell mundial.

També et pot interessar

stats