Els Estats Units exigeixen la desnuclearització de Corea del Nord per al gener de 2021

Els líders de les dues Corees posen punt final a una cimera que escenifica un acostament.

El president estatunidenc, Donald Trump, i el secretari d'Estat, Mike Pompeo, durant una trobada a la Casa Blanca
El president estatunidenc, Donald Trump, i el secretari d'Estat, Mike Pompeo, durant una trobada a la Casa Blanca / Kevin Lamarque (Reuters)

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha establit un termini límit perquè finalitze el procés de desnuclearització de Corea del Nord. Gener de 2021 és la data fixada per Washington, moment en què, precisament, acaba el mandat del president Donald Trump. 

L'avís dels Estats Units arriba poc temps després de concloure la cimera que ha reunit les dues Corees a Pyongyang per a abordar el desarmament nuclear del règim de Kim Jong-un i rebaixar les tensions militars entre els dos països. El paper que juga Corea del Sud com a intermediari per a desbloquejar el diàleg Pyongyang-Washington sobre desnuclearització, molt enquistat durant les últimes setmanes, pot ser clau.

La disposició de Corea del Nord a desmantellar Yongbyon, la planta central del seu programa nuclear, ha sigut ben acollida per Washington, tot i que Pompeo insisteix a dir que el procés ha de ser ràpid. L'efectiva conclusió de la desnuclearització del règim de Pyongyang "marcarà el començament de les negociacions per a transformar les relacions entre els Estats Units i Corea del Nord", ha afirmat el secretari d'Estat.  

En aquest clima marcat per les bones intencions, Pompeo ha expressat també el seu desig de reunir-se amb l'homòleg nord-coreà Ri Yong-ho la setmana que ve a Nova York, al marge de l'Assemblea General de l'ONU, que reunirà a més de 140 caps d'estat de tot el món a la ciutat, i a la qual tenen previst assistir els dos. 

Acostament de les dues Corees

Els líders de les dues Corees, Moon Jae-in i Kim Jong-un, han posat aquest dijous el punt final a una cimera de tres dies en què han mostrat un acostament de posicions. La pujada al volcà Paektu, una muntanya venerada situada en la frontera entre Corea del Nord i la Xina, ha rematat la visita de Moon a Pyongyang.

La bona sintonia entre els dos règims ha sigut fonamental perquè els Estats Units i Pyonyang reprenguen el diàleg sobre la desnuclearització.

També et pot interessar

stats