Els Estats Units demanden Facebook per monopoli

L’administració nord-americana porta la tecnològica de Zuckerberg a la justícia i li reclama vendre Instagram i WhatsApp.

Panell amb els logotips de les aplicacions de Facebook
Panell amb els logotips de les aplicacions de Facebook / Eric Gaillard (Reuters)

La Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC) i un grup de 48 fiscals generals del país han presentat aquest dimecres una demanda contra Facebook per, suposadament, operar un “monopoli il·legal”. L’objectiu és reduir la grandària de la tecnològica californiana i la posició que té en el mercat, per això demanen als tribunals que l’obliguen a desfer-se d’Instagram i Whatsapp, dues de les aplicacions estrela.

L’arremesa contra Facebook suposa un nou pas en la batalla oberta per les autoritats estatunidenques contra els gegants d’internet, després que a l’octubre demandaren Google per presumptes pràctiques monopolístiques del cercador. La preocupació pel poder que han acumulat algunes companyies de Silicon Valley ha anat creixent en els últims anys i s’ha convertit en un dels pocs assumptes en les quals sembla haver-hi consens entre demòcrates i republicans.

Després de més d’any i mig d’investigacions, fiscals generals de 46 estats i dos territoris (governats pels dos partits) s’han unit per a presentar una demanda conjunta, interposada en paral·lel a una altra de la FTC. Són dues accions diferents, però es basen en una mateixa idea: que la companyia de Mark Zuckerberg ha violat les normes antimonopoli amb l’agressiva estratègia d’adquisicions que ha dut a terme, fet que li ha permés controlar possibles competidors i dominar completament el mercat.

Una batalla legal llarga

Dos casos emblemàtics d’aquesta estratègia són les adquisicions d’Instagram i WhatsApp. El ràpid auge experimentat per les dues xarxes socials suposava una gran amenaça per a Facebook en eixe nínxol de mercat. En 2012, el gegant de Menlo Park va pagar uns 1.000 milions de dòlars per a aconseguir Instagram. La mateixa operació va fer dos anys després amb Whatsapp, però li va costar vora 19.000 milions. Ara, les autoritats dels Estats Units –que en el seu moment aprovaren les dues transaccions– volen que s’obligue a Facebook a desfer-se de les dues aplicacions, que figuren entre les més usades del món.

Les xifres d’impacte entre la societat no paren de créixer en 2020 en les xarxes socials propietat de la companyia: més de 2.500 milions d’usuaris en Facebook, 1.600 en Whatsapp i altres 1.000 milions en Instagram. És un cabdell que ara vol desfer l’administració estatunidenca.

En principi, les demandes d'aquest dimecres són només el primer pas d’una batalla legal que es preveu llarga i en la qual l’imperi de Zuckerberg tindrà recursos econòmics quasi infinits per a poder muntar una defensa efectiva. Entre el gener i setembre, Facebook va facturar quasi 58.000 milions de dòlars i va tindre un benefici pràcticament de 18.000 milions, un 61% més que l’any anterior, gràcies a l’augment de la publicitat en línia durant la pandèmia.

També et pot interessar

stats