Els Estats Units deixen de considerar il·legals els assentaments israelians a Cisjordània

El secretari d’Estat assenyala que no són incompatibles amb la llei internacional.

VÍDEO | Els Estats Units deixen de considerar il·legals els assentaments israelians a Cisjordània

El govern dels Estats Units ha canviat aquest dilluns de posició en relació amb els assentaments israelians a Cisjordània. En roda de premsa, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha dit que “no són necessàriament incompatibles amb la llei internacional”, contradient una postura que Estats Units havia mantingut des de l’any 1978, durant la presidència de Jimmy Carter. Aquella declaració ha suposat la base de l’oposició que tots els governs dels Estats Units han fet en contra dels assentaments israelians a Palestina, amb més o menys vehemència segons l’època. 

Pompeo ha dit que no es tracta de cap canvi de postura, sinó que a partir d’ara els Estats Units no expressaran cap opinió. També ha afegit que tractar de trobar una solució judicial al conflicte no ha funcionat al llarg d’aquests anys. 

L’anunci s’afig a altres decisions del govern de Trump que dificulten les perspectives d’un acord de pau entre Israel i Palestina com el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel o la sobirania israeliana sobre els alts del Golan. 

La UE reafirma la il·legalitat dels assentaments 

Per la seua banda, la Unió Europea ha reafirmat que considera il·legals els assentaments israelians en els territoris palestins ocupats per Israel.

El bloc comunitari considera que tots els assentaments són il·legals sota la legislació internacional i erosionen la viabilitat d'una solució de dos estats i les perspectives per a una pau duradora.

"La UE crida Israel a posar fi a tota activitat d'assentament, en línia amb les seues obligacions com a potència ocupant", ha dit l'alta representant per a la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini.

Els vint-i-huit, ha afegit, continuaran donant suport a la represa d'un procés per a aconseguir una solució de dos estats, "l'única manera realista i viable per a satisfer les aspiracions legítimes de totes dues parts".

També et pot interessar

stats