Els Estats Units compren el 90% de les existències de l'únic fàrmac efectiu contra la Covid-19

El Ministeri de Sanitat assegura que hi ha prou estoc a Espanya per a la situació actual i per a cas de rebrots.

Imatge d'arxiu de vials de remdesivir
Imatge d'arxiu de vials de remdesivir / Europa Press

El govern dels Estats Units ha anunciat la compra de 500.000 dosis de remdesivir per als pròxims tres mesos, un dels medicaments que ha demostrat tindre efectes positius en el tractament de la Covid-19 i l'únic autoritzat fins ara tant per l'agència nord-americana del medicament com per l'europea per a tractar la malaltia. La quantitat suposa el 90% de les existències mundials de fàrmac.

L'adquisició ha transcendit just quan els EUA viuen un repunt en el nombre de contagis per coronavirus, amb més de 40.000 diaris, amb afectació especial en estats del sud i oest del país, com Texas, Florida, Arizona i Califòrnia. Ara mateix el país té 2,6 milions de contagis confirmats i supera les 127.000 morts, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.

El remdesivir és una teràpia experimental que va començar a desenvolupar-se en 2009 i que han aplicat amb èxit en pacients d'Ebola. El Departament de Salut dels EUA el va autoritzar al maig per a tractar el coronavirus SARS-CoV-2 després que un assaig clínic nord-americà demostrà que acurta el temps de recuperació en alguns pacients.

L'antiviral s'administra per via intravenosa, cosa que alenteix la producció de noves partícules de virus i retarda la infecció viral, fins al punt que els pacients en estat greu poden recuperar-se quatre dies abans de mitjana.

El fabricant ha proveït el remdesivir de manera gratuïta fins a aquest mes. Ara el cobra a raó de 390 dòlars el vial als països desenvolupats, i amb una mitjana de 6,25 vials per pacient. Això situa el preu del tractament entre 2.340 i 4.290 dòlars.

Estoc suficient a Espanya

El Ministeri de Sanitat ha assegurat que "existeix un estoc suficient" de remdesivir a Espanya per a fer front "a la situació actual i a possibles brots", "fins que s'incremente la capacitat de producció a la tardor". La directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, ha assenyalat que el Ministeri està "en comunicació contínua" amb la companyia fabricant i que ha tornat a confirmar la disponibilitat amb l'empresa "durant el matí". Lamas ha explicat que han demanat a la filial espanyola de la companyia que "portara el major nombre possible de tractaments".

També et pot interessar