Els Estats Units anuncien una troballa històrica: la generació d'energia nuclear neta i menys costosa

El descobriment podria ajudar a la lluita per frenar el canvi climàtic en les dècades vinents

Els Estats Units anuncien una troballa històrica
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de desembre 2022 - 16:49 Actualitzat: 13 de desembre 2022 - 22:26

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimarts que els seus científics han aconseguit una fusió nuclear amb guany net d'energia. Això possibilita una producció menys costosa i neta amb el medi ambient.

"Això és només el començament", ha dit la secretària d'Energia dels EUA, Jennifer Granholm, en una roda de premsa. El descobriment podria ajudar a la lluita per frenar el canvi climàtic en les dècades vinents.

La fusió nuclear consisteix en una reacció en què dos nuclis d'àtoms lleugers s'uneixen per a formar un altre més pesat, al mateix temps que s'alliberen enormes quantitats d'energia. A diferència de la fissió nuclear, que s'empra per a generar electricitat a tot el món, la fusió no origina residus nuclears de llarga duració.

El que científics del govern dels EUA han fet al Laboratori Nacional Lawrence Livermore de Califòrnia ha sigut aconseguir per primera vegada un guany net d'energia (diferència entre l'energia gastada i l'obtinguda) en una reacció de fusió. És a dir, que s'ha produït més energia que la utilitzada en la reacció nuclear.

El 5 de desembre, un dia per a recordar

La sotssecretària de l'Administració Nacional de Seguretat Nuclear (NNSA, en anglés) Jill Hruby ha afirmat en la compareixença davant dels mitjans que el passat 5 de desembre, quan els científics van aconseguir la fusió nuclear amb guany net d'energia, va ser "un dia important per a la ciència". "Obtindre la ignició en un experiment de fusió controlada és un assoliment que ve després de seixanta anys d'investigació global de desenvolupament, enginyeria i experimentació", ha indicat la sotssecretària de l'Administració Nacional de Seguretat Nuclear (NNSA, en anglés), Jill Hruby. 

Per a assolir aquesta fita els científics han dirigit 192 làsers contra un objectiu de la grandària d'una rosa de dacsa, en concret una càpsula amb deuteró i tritó, a uns tres milions de graus Celsius. D'aquesta manera, "han simulat de manera breu les condicions d'una estrela i han aconseguit la ignició", ha apuntat Hruby.

No obstant això, la directora del laboratori de Califòrnia, Kim Budil, ha matisat que encara hi ha "obstacles significatius no només científics sinó tecnològics" a l'hora de tindre fins comercials. "Això ha sigut només una càpsula que ha cremat una vegada i per a tindre energia de fusió comercial es necessiten moltes càpsules per a produir diversos esdeveniments d'ignició de fusió per minut", ha detallat.

Es tracta encara de l'inici del camí

En aquest sentit, ha calculat que es tardaran encara "unes poques dècades" amb un esforç concertat d'inversió i esforços per a poder construir una planta elèctrica que funcione amb fusió nuclear.

L'ONU celebra l’avanç, però demana no relaxar les polítiques climàtiques

Les Nacions Unides han destacat la importància de l'anunci, però han advertit que això no ha de dur a relaxar les polítiques actuals per a combatre el canvi climàtic. "És un avanç extremadament important, però no hem de detindre els nostres esforços ara mateix per a retallar emissions i progressar amb mesures de mitigació i adaptació", ha declarat el portaveu de l'organització Stéphane Dujarric.

En aquest sentit, ha apuntat que l'anunci pot ser de gran ajuda en la lluita contra el canvi climàtic, encara que ara com ara no és clar quan podrà ser usat de manera generalitzada per a la producció d'energia. Dujarric ha recordat que el món s'enfronta a una crisi i que és necessari continuar amb els esforços per a tractar de limitar el calfament del planeta.

També et pot interessar

stats