Els Estats Units acusen Rússia de posar en perill l'Estació Espacial Internacional amb una prova militar "irresponsable"

La destrucció d'un satèl·lit soviètic pel llançament d'un míssil ha generat 1.500 trossos de ferralla espacial que han obligat els astronautes a refugiar-se en la nau d'emergència

L'Estació Espacial Internacional, en una imatge d'arxiu
L'Estació Espacial Internacional, en una imatge d'arxiu / Reuters

Els Estats Units acusen Rússia d'haver actuat de manera "perillosa i irresponsable" en les maniobres d'una prova militar que s'ha saldat amb la destrucció d'un satèl·lit soviètic després de llançar un míssil des de la Terra. Segons ha afirmat el Departament d'Estat del país nord-americà aquest dilluns, amb aquesta actuació Moscou ha posat "en risc" la integritat dels astronautes de l'Estació Espacial Internacional (EEI) a causa del núvol de residus espacials generats en l'explosió.

"El comportament perillós i irresponsable de Rússia posa en perill la seguretat de l'espai exterior i clarament demostra que les declaracions de Rússia en contra de l'ús d'armes a l'espai són falses i hipòcrites", ha assenyalat el portaveu de l'organisme, Ned Price.

Segons ha remarcat, l'explosió del satèl·lit rus —anomenat Cosmos 1408—, ha generat més de 1.500 fragments de restes espacials identificables, i centenars de milers més de xicoteta grandària, que s'han apropat perillosament al complex espacial. "Aquesta prova augmenta de manera significativa el risc d'astronautes i cosmonautes de l'EEI, així com altres activitats espacials humanes", ha dit Price.

Actualment, a l'estació viuen i treballen set astronautes: els estatunidencs Mark Vande Hei, Tall Chari, Thomas Marshburn i Kayla Barron; juntament amb els russos Anton Shkaplerov i Pyotr Dubrov, i l'alemany Matthias Maurer de l'Agència Europea Espacial. Durant la matinada de dilluns han hagut de refugiar-se, seguint el protocol de seguretat, en la nau espacial d'emergència habilitada especialment per si cal evacuar el complex espacial, el més gran construït fins a ara per l'ésser humà.

Al llarg de la jornada, els tècnics del centre de control de la NASA han estat vigilant la trajectòria dels 1.500 trossos de ferralla espacial i han informat de l'evolució a l'EEI. La situació s'ha normalitzat progressivament i els astronautes han pogut reprendre les tasques habituals, encara que aquest dimarts els fragments de fem continuaran surant encara prop del recinte.

L'assaig militar, sobre el qual no va informar Rússia, es produeix en un moment de creixents tensions entre Moscou i Washington per la concentració de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, on segons el govern ucraïnés hi ha vora 90.000 soldats russos.

També et pot interessar

stats