Els Estats Units acusen l'Iran dels atacs als petroliers al golf d'Oman

Un vaixell noruec i un altre japonés patiren impactes i explosions el dijous, a uns 48 quilòmetres de la costa iraniana.

Donald Trump, i el secretari d'Estat, Mike Pompeo
Donald Trump, i el secretari d'Estat, Mike Pompeo / Kevin Lamarque (Reuters)

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha acusat l'Iran d'estar darrere dels presumptes atacs perpetrats el dijous contra dos petroliers, un japonés i un altre noruec, en aigües del golf d'Oman. 

"La valoració del govern dels Estats Units és que la República Islàmica de l'Iran és responsable dels atacs", ha afirmat Pompeo en una compareixença davant dels mitjans, en què ha justificat l'acusació en els "informes d'intel·ligència, les armes empleades, el nivell de coneixement necessari per a executar l'operació i atacs previs similars". 

El responsable de la diplomàcia estatunidenca s'ha pronunciat així hores després que els dos vaixells patiren impactes i explosions mentre eixien d'Ormuz, a uns 48 quilòmetres de la costa iraniana. Hores després de la declaració, el Comandament Central dels EUA ha difós un vídeo en el qual s'aprecia, segons el seu portaveu, Bill Urban, una patrulla naval de la Guàrdia Revolucionària Islàmica acostant-se al petrolier japonés després de les explosions.

L'incident del dijous es produeix en un moment de creixent tensió entre els EUA i l'Iran que ha portat la Casa Blanca a esgrimir els atacs com una de les causes que justifiquen l'augment de la presència militar a la regió i la venda d'armament a Aràbia Saudita, una transacció que no compta amb el suport del Congrés. 

També et pot interessar

stats