Poques esperances de trobar més supervivents del tsunami a Indonèsia

La pluja que assota la regió, unida al fort onatge i a la marea alta, dificulta encara més les tasques de rescat.

Poques esperances de trobar més supervivents del tsunami a Indonèsia
Poques esperances de trobar més supervivents del tsunami a Indonèsia

Els equips d'emergència han treballat contra rellotge per a trobar amb vida alguna de les 159 persones desaparegudes arran del tsunami que va colpejar fa quatre dies l'estret de Sonda entre les illes indonèsies de Java i Sumatra.

Voluntaris i personal de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres revisen cada edifici i pila d’enderrocs amb l'esperança d'escoltar supervivents, encara que només han aconseguit recuperar més cadàvers del desastre que ha causat almenys 430 morts. "Des de dilluns només hem trobat morts", ha explicat Fariz Munadar, un voluntari que ha arribat des de Jakarta per a col·laborar en les operacions d'emergència a l'oest de Java. Segons l'últim balanç oficial, prop de 1.500 persones han resultat ferides, i la xifra de desplaçats ha augmentat a més de 21.000, després que les autoritats ordenaren l'evacuació completa de les illes.

Continuen les fortes pluges

La pluja que cau en la regió, unida al fort onatge i a la marea alta, dificulta encara més les tasques de rescat. L'única carretera que recorre els més de 100 quilòmetres del litoral nord-occidental de Java està parcialment inundada, i en alguns trams la caiguda d'arbres bloqueja un dels dos carrils que té la via. Les excavadores retiren les restes acumulades per a deixar passar el constant trànsit d'ambulàncies, camionetes de les agències de rescat, camions militars i altres vehicles carregats amb provisions. El temor a un nou tsunami a causa de la contínua activitat del volcà ha obligat les autoritats a demanar als residents locals que eviten anar a les costes almenys fins dijous. 

Les causes del tsunami

Les autoritats atribueixen el sisme submarí -que va arribar a les platges sense que s'hagueren activat les alarmes- a l'enfonsament a causa d’una forta erupció de part del volcà Anak Krakatoa, que forma l’illa situada enmig de l'estret de Sonda. Moltes de les víctimes són turistes indonesis que celebraven el període estival en aquest enclavament turístic. "No crec que tornem a obrir. Les reparacions seran molt costoses i farà falta molt de temps perquè la regió es recupere de la mala fama pel desastre", ha declarat Edy Triyono, gerent del complex hoteler Vila Sambolo.

Homenatge a la tragèdia de 2004

Indonèsia també recorda aquest dimecres les 167.799 persones que el 2004 van perdre la vida a causa del tsunami que va provocar un terratrémol de magnitud 9,3 davant de la costa nord de Sumatra, i que també va causar 62.474 morts en altres tretze països de l'Índic, com ara Sri Lanka, l'Índia, Tailàndia i Somàlia, entre altres.

A la província d'Aceh, la més danyada per aquell desastre natural, hi ha hagut diversos actes religiosos que amb el lema "Construïm junts, estiguem alerta", han recordat el catorzé aniversari de la tragèdia. Indonèsia s'assenta sobre el conegut com Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que cada any registra uns 7.000 tremolors, la majoria de baixa intensitat- 

També et pot interessar

stats