Espanya vetarà el preacord del Brexit si no canvien els termes sobre Gibraltar

Pedro Sánchez insisteix que si d'ací a diumenge no es modifica el contingut de l'article, votaran que no.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Ballestero (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que si d'ací a diumenge no es canvia el contingut de l'article sobre la futura relació d'Espanya amb Gibraltar, “utilitzaran el seu dret a veto” sobre l'acord del Brexit.

Aquest dimecres Espanya i el Regne Unit han arribat a un preacord sobre Gibraltar que regula les relacions de l’estat espanyol amb la colònia britànica. El pacte és independent de les negociacions sobre el Brexit, que continuen en aquests moments a Brussel·les, i que el govern de Pedro Sánchez ha amenaçat de vetar si no es modifica per a deixar clar que l'aplicació a Gibraltar de la relació futura que pacte el Regne Unit amb els Vint-i-set s’ha de negociar bilateralment entre Londres i Madrid.

Moments després de l'amenaça de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez i la primera ministra britànica, Theresa May, han mantingut una "llarga" conversa telefònica en què el dirigent espanyol ha reiterat a la cap de govern de Regne Unit l'oposició d'Espanya a un acord sobre el Brexit que qüestione la capacitat d'Espanya per a negociar amb Regne Unit el futur de Gibraltar.

El preacord bilateral a què havien arribat Espanya i el Regne Unit abans d'aquesta conversa afecta quatre grans assumptes: la situació dels 10.000 espanyols que travessen cada dia la tanca per a anar a treballar a Gibraltar, el preu del tabac, la cooperació policial i alguns compromisos mediambientals.

Aquest pacte queda pendent de l'acord global sobre el Brexit. May, viatjà dimecres a Brussel·les per a acostar posicions abans de la cimera de diumenge. Tot i que l'acord de divorci amb la UE ja està fet, la primera ministra britànica es va reunir amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en un ambient més distés.

A hores d'ara, es mantenen les diferències sobre Gibraltar. Abans d’embarcar cap a Brussel·les, May ja anunciava que l’assumpte no quedarà exclòs de les negociacions, però Espanya vol un compromís per escrit abans de decidir si dona suport, o no, a l'acord del Brexit.

Sobre aquest aspecte s’ha pronunciat la cancellera alemanya, Angela Merkel, qui s’ha mostrat partidària de buscar una solució. ‘‘No puc dir exactament com resoldrem este assumpte, però espere que estiga resolt abans de diumenge’’, ha dit Merkel al Bundestag.

També et pot interessar

stats