Espanya se suma al G7 en les garanties de seguretat a Ucraïna fins que ingresse en l'OTAN

És un compromís de suport militar a llarg termini que han signat Zelenski i els membres del G7 per a evitar futurs atacs

Els membres del G7, juntament amb Volodímir Zelenski, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell de la UE, Charles Michel
Els membres del G7, juntament amb Volodímir Zelenski, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell de la UE, Charles Michel / Kay Nietfeld (Europa Press)

Espanya se sumarà a les garanties de seguretat a Ucraïna fins que ingresse en l'OTAN, un compromís de suport militar a llarg termini que han negociat els països del G7 liderats pels Estats Units i el Regne Unit, i que ha anunciat aquest dimecres el primer ministre del Japó, Fumio Kishida, que presideix el G7.

Aquestes garanties han quedat per escrit en una declaració signada pels líders del G7 i president ucraïnés, Volodímir Zelenski. Han sigut anunciades en un escenari en què, a més dels signants, hi havia també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell de la UE, Charles Michel.

L'objectiu de la declaració, signada al marge de la cimera de l'OTAN que se celebra a Vílnius, és evitar futurs atacs i oferir una certa seguretat a Ucraïna. Mentrestant continua el procés d'adhesió a l'Aliança Atlàntica anunciat aquest dimarts en la mateixa cimera, cosa que només serà possible una vegada que acabe la guerra amb Rússia.

A continuació, fonts diplomàtiques espanyoles han informat que el president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya s'incorpora a aquesta declaració, a la qual s'han sumat huit països més, a banda dels del G7. Aquesta declaració, segons les mateixes fonts, estableix una estructura de l'ajuda a Ucraïna, tant de caràcter financer com de material militar i també d'altres àmbits.

Així mateix, Sánchez ha informat que Espanya liderarà el nou batalló de combat de l'OTAN a Eslovàquia amb un total de 700 militars i reforçarà també la presència a Romania amb l'enviament de 250 efectius addicionals. 

En una roda de premsa, el president ha explicat que Espanya continuarà contribuint a l’"esforç aliat" per a signar “una pau justa i duradora” amb motiu de la invasió d’Ucraïna amb esperit de compromís i solidaritat amb el flanc oriental “com sempre hem fet”.

El cap de l’executiu ha assegurat que els presidents dels dos països li han demanat que trasllade a la societat espanyola “el seu agraïment etern” per aquest compromís i aquesta solidaritat amb la seua seguretat que també és la nostra”. 

També et pot interessar

stats