Espanya, el Regne Unit i la CE aconsegueixen "avanços importants" sobre Gibraltar i veuen prop el pacte

Les parts han emés un comunicat conjunt

Les parts de la negociació, este dijous
Les parts de la negociació, este dijous / Comissió Europea

Espanya, el Regne Unit i la Comissió Europea (CE) han aconseguit este dijous en una reunió a Brussel·les "avanços importants" sobre la situació de Gibraltar després del Brexit i han assegurat que el pacte sobre el Penyal s'està acostant. "Les discussions de hui s'han desenvolupat en una atmosfera constructiva, amb avanços importants i àrees addicionals d'acord. Totes les parts tenen la seguretat que l'acord s'està acostant i treballaran estretament i ràpidament en les àrees pendents cap a un acord general entre la UE i el Regne Unit", han dir en un comunicat conjunt Madrid, Londres, Brussel·les i Gibraltar.

El comunicat s'ha publicat després de la reunió que han tingut hui a Brussel·les els ministres d'Afers Estrangers d'Espanya, José Manuel Albares, i del Regne Unit, David Cameron, al costat del vicepresident de la CE, Maroš Šefčovič, i el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo. Indica que la trobada ha servit per a reafirmar el "compromís compartit" de les parts "per a concloure un acord entre la Unió Europea i el Regne Unit per tal d'aportar confiança, certitud jurídica i estabilitat a les vides i els mitjans de subsistència de la gent de tota la regió, protegint i millorant l'economia, el comerç, la mobilitat, el medi ambient i el benestar social, al mateix temps que se salvaguarden les posicions jurídiques de totes les parts". "Tots han acordat continuar en contacte estret i constant", constata la declaració conjunta.

En una roda de premsa, el vicepresident comunitari, Maroš Šefčovič, ha evitat detallar quines són les àrees de desacord que encara impedeixen el pacte i va assenyalar que els "significatius avanços" s'han produït en els àmbits de l'economia, el comerç, la mobilitat, el medi ambient i el benestar social. "Ens hem centrat en els avanços i en les solucions, no en els punts conflictius. Estem avançant en totes les qüestions. És un tema molt polític, però també extremadament tècnic en algunes qüestions", ha justificat el dirigent eslovac.

El 12 d'abril hi va haver una primera reunió amb el mateix format de la de hui a Brussel·les, en la qual la Comissió Europea, el Regne Unit i Espanya van aconseguir acordar les "línies polítiques generals" sobre la situació de Gibraltar després del Brexit en àmbits com l'aeroport del Penyal o la mobilitat.

També et pot interessar

stats