Espanya podria perdre 2.600 milions d'euros anualment si hi ha un Brexit dur

El Parlament britànic decideix si aprova o no el pla d'eixida renegociat de Theresa May.

Espanya podria perdre 2.600 milions d\'euros anualment si hi ha un Brexit dur
Espanya podria perdre 2.600 milions d'euros anualment si hi ha un Brexit dur

Un any i nou mesos després del referèndum que va suposar el tir d'eixida del Brexit, el Regne Unit afronta una setmana que podria acabar de perfilar com serà finalment l’eixida de la Unió Europea.

Aquest dimarts es viurà la primera jornada clau, en què el Parlament britànic votarà si aprova el pla, suposadament renegociat, de la primera ministra, Theresa May. Si la Cambra dels Comuns vota a favor del pla, el Regne Unit eixirà del bloc comunitari el pròxim 29 de març. 

En cas que els diputats decidisquen per majoria no donar suport a l’acord de May, com ja va passar el 15 de gener, aquest dimecres es podrà votar l’opció d’eixir de manera abrupta del bloc comunitari, tal com s’ha compromés a fer la primera ministra britànica. Si vencera aquesta opció, el Regne Unit eixiria de la UE el 29 de març sense cap mena de pacte ni període de transició, un escenari temut per molts grups al país. 

Però, si el Parlament britànic rebutja les dues possibilitats anteriors, la Cambra votarà prorrogar l'article 50 del Tractat de Lisboa, en què s'especifica que el país havia de deixar la UE el 29 de març, conclòs el termini de dos anys de negociació per a l'eixida. Aquest ajornament només serà si els 27 països restants del bloc comunitari en donen l'aprovació explícita.

L'impacte del Brexit en l'economia espanyola

Segons un estudi que ha elaborat la consultora Oliver Wyman, un Brexit sense acord posaria en risc 2.600 milions d'euros anuals a Espanya. De fet, el nostre país seria, segons aquesta estimació, el sext més perjudicat d’Europa. El rànquing que encapçala Alemanya estima que un divorci abrupte del Regne Unit de la Unió Europea podria arribar a costar als alemanys 9.400 milions d’euros menys a l’any, 4.400 milions menys a Holanda, 3.900 milions a Bèlgica i França respectivament i 2.600 milions menys també a Itàlia i a Espanya.

En el cas d'Espanya, Catalunya i la Comunitat Valenciana serien les comunitats autònomes més afectades perquè són les que més exportacions fan cap al Regne Unit. Pel que fa als sectors, els grans perjudicats serien l'agroalimentari, que podria perdre 584 milions d’euros a l’any a tot Espanya, i el de l’automoció, on s’estima que un Brexit dur causaria 886 milions d’euros en pèrdues anuals.

També et pot interessar

stats